|
Vensla
|
 |
« on: February 01, 2010, 05:30:25 PM » |
|
IMURAN azathioprin tablete 50 mg
SVOJSTVA Imuran je imidijazolski derivat 6-merkaptopurina
INDIKACIJE Transplantacija Imuran olakšava prihvaćanje i funkciju transplantiranih organa. Autoimune bolesti Imuran ima značajno terapijsko djelovanje kod određenog broja bolesnika sa sljedećim autoimunim bolestima: 1. Sistemski lupus erythematodes 2. Teški reumatoidni artritis a) na koji ne djeluju kortikosteroidi b) koji se liječi kortikosteroidima u dozama koje stvaraju teške nuspojave. U takvih bolesnika cilj liječenja azatioprinom jest smanjenje stalne doze steroida. Rizik liječenja Imuranom potrebno je procijeniti s obzirom na težinu bolesti i očekivani klinički rezultat.
KONTRAINDIKACIJE Preosjetljivost na azatioprin, trudnoća
MJERE OPREZA Primjena Imurana može biti potencijalno opasna. Ne treba ga primjenjivati ako ne postoje mogućnosti praćenja toksičnih učinaka za vrijeme terapije. Zbog hemotopoetske toksičnosti potrebno je tijekom prvih osam tjedana najmanje jednom tjedno vršiti kontrolu krvne slike uključujući i broj trombocita (i češće kada se primjenjuju veće doze). nužno je da se takva kontrola izvrši jedno mjesečno tijekom cjelokupnog trajanja liječenja. Utjecaj na broj leukocita nije usko povezan s imunusupresivnim djelovanjem Iimurana; dobro imunosupresivno djelovanja može se često ostvariti bez promjene broja leukocita, ali se katkad broj može znatno smanjiti i bez primjene imunosupresije. Pri imunosupresivnoj terapiji često prijeti opasnost od infekcije, a osobito uz primjenu kortikosteroida, što može zahtijevati privremeno smanjenje doze imunosupresivnih lijekova. Postoje izvještaji o gljivičnim, protozoalnim, virusnim i nekim neuobičajenim bakterijskim infekcijama. Neke su od tih infekcija bile smrtonosne. Prilikom pojave toksičnog hepatitisa ili zastoja žući potrebno je razmotriti obustavu davanja lijeka. Na početku terapije imuranom u nekih su bolesnika opažene povećane razine bilirubina u serumu.
Posebne grupe bolesnika U bolesnika s poremećenom funkcijom jetara potrebne su redovite kontrole krvi i jetrenih funkcija. Kod takvih je bolesnika često potrebno prilagoditi dozu zbog promjene metabolizma Imurana. U bolesnika sa smanjenom bubrežnom funkcijom eliminacija azatioprina i njegovih metabolita može biti usporena što može dovesti do kumulativnog djelovanja. Zato je u takvih bolesnika potrebno smanjiti dozu, osobito ako se javi anurija.
Trudnoća i dojenje Primjena azatioprina tijekom trudnoće se ne preporuča osim u slučajevima kad je očekivana dobrobit za majku veća od opasnosti za fetus. Ne preporuča se primjena kod majki koje doje.
DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE Transplantacija Tijekom prva tri mjeseca nakon transplantacije doze obično iznose od 1,0 do 4,0 mg/kg (srednja je vrijednost 2,4 mg/kg) na dan). Kortikosteroidi se daju obično zajedno s Imuranom da bi olakšali prihvaćanje i funkciju transplantiranog organa. U pojedinim slučajevima, katkada je nakon određenog vremena moguće i potpuno ukidanje steroida.
Još neke bitne stvari navedene u novijoj verziji upute o lijeku:
Farmakoterapijska skupina: Lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori; ostali imunosupresivi.
Tko ne bi smio uzimati Imuran: Nemojte uzimati Imuran ako ste preosjetljivi na bilo koji sastojak lijeka.
Na što trebam upozoriti svog liječnika? Prije nego započnete liječenje ovim lijekom obavijestite svog liječnika: • ako ste trudni ili dojite • ako planirate imati dijete (ovo vrijedi i za žene i za muškarce) • ako uzimate neki od sljedećih lijekova (provjerite sa svojim liječnikom ako niste sigurni): • alopurinol • tubokurarin, sukcinilkolin • penicilamin • kaptopril, furosemid • varfarin • cimetidin • indometacin • citostatike • balsalazid, mesalazin, olsalazin ili sulfasalazin • ako trebate primiti neko cjepivo dok se liječite Imuranom • ako bolujete od neke bolesti jetre ili bubrega • ako Vaš organizam proizvodi premalo tvari koja se zove tiopurin metiltransferaza (TPMT) • ako bolujete od Lesch-Nyanovog sindroma
Kako trebam uzimati Imuran?
• VAŽNO je da uzimate lijek u točno određeno vrijeme. Morate ga uzimati onako kako Vam je preporučio liječnik. Ako niste sigurni koliko tableta i kada trebate uzeti, pitajte svog liječnika. • Potrebna doza Imurana razlikuje se od bolesnika do bolesnika. Liječnik može povremeno promijeniti dozu. Uobičajena doza Imurana za odrasle iznosi 1-5 mg po kilogramu tjelesne težine na dan, a za djecu 1-3 mg po kilogramu tjelesne težine na dan. Uobičajena doza za starije bolesnike treba biti na donjem dijelu raspona doziranja za odrasle. • Tablete treba progutati s malo vode. • Ako zaboravite uzeti dozu, javite se liječniku. NEMOJTE SLJEDEĆU DOZU UZETI DVOSTRUKO! • Tijekom liječenja, liječnik će povremeno kontrolirati Vašu krvnu sliku i u slučaju potrebe prilagoditi dozu lijeka. • Ako uzmete previše Imurana ili netko drugi zabunom uzme Vaš lijek, odmah obavijestite svog liječnika.
Koje nepoželjne učinke može imati Imuran? Neki ljudi koji uzimaju ovaj lijek mogu iskusiti nuspojave. Neke osobe mogu biti alergične na Imuran.
Ako primijetite neki od sljedećih simptoma, odmah se javite svom liječniku: • mučnina i povraćanje • proljev • vrućica, tresavica/zimica i kožni osip bilo gdje na tijelu • bolovi u mišićima i kostima • problemi s bubrezima (uključujući promjene u količini i boji mokraće) • umor, vrtoglavica
Odmah obavijestite svog liječnika ako tijekom liječenja Imuranom: • primijetite bilo koje znakove vrućice ili infekcije • dobijete neočekivane/neobjašnjive modrice ili krvarenje • dobijete jaki proljev i/ili bolove u trbuhu • dobijete žuticu (koža ili bjeloočnice postanu žuti) • dobijete infekciju prsnog koša
Tijekom liječenja Imuranom možete početi gubiti kosu. Kosa često ponovno naraste čak i ako nastavite uzimati lijek. Ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom liječniku.
O svakoj nuspojavi treba izvijestiti liječnika ili ljekarnika.
|
|
|
|
« Last Edit: February 03, 2010, 12:56:41 AM by Admin »
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #1 on: February 01, 2010, 05:49:38 PM » |
|
by itd Imam problema (neočekivano velik, ili pretjerani pad hemoglobina i eritrocita). Pa se pitam je li to vezano s imuranom. U stvari - zanima me postoje li neki rokovi preko kojih je uzimanje imurana štetnije (no u početku) za ovo ili ono.
Ovomu je naprosto mjesto na ovoj temi: (Houpi na temi "Tijek bolesti"):
" ... jedino me taj imuran brine, oni svi govore kako je to odlićan lijek, kako je super i da nema nuspojava i da remisija traje puuno duže dok ga se pije.. meni je to malo sumnjivo.. zvuči too good to be true.. zašto mi onda nisu to prije dali? ako je tako dobro. "
Moja remisija nije počela s imuranom,niti zahvaljujući imuranu, jerje počela petnaestak dana nakon početka uzimanja tog lijeka). Ali - tomu unatoč - trpaju mi ga i dan danas.
Kako je riječ o IMUNOSUPRESIVU, tj. lijeku koji spriječava obramene mehanizme da napadaju vlastito "sumnjivo" tkivo - TO BI IMURAN TREBAO SPRIJEČITI KRVARENJE. Ako je to tako - nema ništa od tog "spasonosnog lijeka" ili moja bolest nije bolest imunog sustava.
by ragnina Imuran ti tek pocinje djelovati za 3 do 6 mjeseci by ira2 Da lije netko od vas primjetio da mu kosa opada od imurana? by Slaven ira2 ja sam primjetio A još više je opadala u kombinaciji sa medrolom... Kažu da se to sa vremenom smiri...
by Exelero Dragi supatnici, imam par pitanja. Pijem imuran već 14 tjedana, imam 102 kg, doza 150 mg (3 tbl). Uz to Medrol već 7 mjeseci, s tim da prvi relaps bio na 4 mg, drugi na 20 mg i treći na 28 mg. Da li moja doza Imurana odgovara kilaži? Nakon koliko je Vama počeo djelovati Imuran? I da li je moguće da Imuran ne djeluje-koji je slijedeći korak.
Doktor mi je rekao da djelovanje počinje za 8-12 tjedana, pa bijah strpljiv, ali sad opasno gubim živce jer ću od Medrola poluditi-akne, nesanica, klonulost.... Ima netko slično sranje s postizanjem remisije.
Pozdrav
by CreedB Nisam lijecnik, ali mislim da si poddoziran, jer se kod UBC obicno prepisuje najmanje 2 mg po kilogramu tjelesne tezine (uostalom to pise i na umetku koji dolazi s tabletama), znaci ti bi trebao biti na najmanje 200 mg. Ako ti 150 mg nije djelovalo trebalo bi razmisljati o povecanju doze ili ukidanju, a uz to i o Remicade-u kao slijedecem koraku.
|
|
|
|
« Last Edit: February 01, 2010, 05:52:51 PM by Slaven »
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #2 on: February 01, 2010, 06:10:21 PM » |
|
by shimy Možete li mi reći kakve sve nuspojave VI imate uzimanjem imurana. Naime doktor će mi ga prepisati sad u utorak pa me zanima kako ste se nosili s njim. Koliko ga dugo uzimate i kako preživljavate upale, gripe itd pošto on snižava imunitet. Meni to zvuči malo prestrašno, kako bi mi organizam trebao funkcionirati ako je to imunosupresiv, a do sada sam cijelo vrijeme pazio na imunitet.
by Slaven Ni meni to baš nije jasno...ja ga pijem od 6mj 2008.g. I dok sam ga pio 3x50 primjetio sam opadanje kose i bolove u koljenima, nakon nekoliko tjedana ga uzimam 2x50 (i dan danas) - kosa prestala opadati, koljena su recimo OK, no 'uništava' mi i eritrocite i leukocite i to mi baš smeta (sama pomisao na to)...Toliko toga moram uzimati da bih bio na nekoj pozitivnoj nuli... by Exelero Pio sam Imuran 8 mjeseci - prvo 150mg, pa čak i 250mg(2,5 mjeseci). Jedine nuspojave ispadanje kose, i usporenost(onako stalno umoran) - krvnu sliku mi nije ni taklo, niti leukocite, niti trombocite - tako da sam ga pio bezveze - nije mi pomagalo i prekinuo sam, čak mi je i bolje bez imurana. Imam više energije
by shimy A da li ste primjetili promjene na crijevima, remisija, hoćete reći da vam je bilo bolje na mesalazinu ili..i što još uzimate uz njega kako bi ublažili reakcije Znam jednog prijatelja koji kaže da mu je imuran puno bolji od 5ase no on ima nuspojave u obliku manje više konstantnog herpesa na usnama....strašan je taj "LIJEK"
by Slaven Pa ja trenutno osim njega pijem još Pentasu i Folacin, a na Imuran me doktor prebacio nakon kortikosteroida... E sad što bi bilo da ga nema - ne znam, trenutno mi je ok stanje.
by shimy daj mi reci Slavene da li si imao veliki gubitak kose (oćelavio) ili se stanje kasnije vratilo u normalu by Slaven Pa ne baš tako veliki gubitak kose Pošto sam imao kratki friz, onak vidjelo se da mi se kosa prorijedila, ali nije bilo jako uočljivo. Ja sam to najviše primjećivao ujutro, kad se probudim, vidim onak dosta dlaka oko jastuka... Ali ponavljam, ništa drastično, mnogi nisu ni primjetili... I onda kad bi je smanjio na 2x50, kosa se oporavila, i sad nema više opadanja. by shimy Trebam malu pomoć Kako vi uzimate Imuran. Prije ili poslije obroka. Pridržavate li se "TOČNO određenog vremena pijenja" kako piše u uputstvima. U kojem vremenskom razmaku ga pijete između dviju ili tri tableta. Što ako koji put i zaboravite uzeti dozu? Dozu od 150mg ja pijem ovako: u 9 ujutro, 14 popodne, 19 uveče (neovisno o obrocima)
by Slaven Ja ga pijem u 11h ujutro, i 23h navečer - dakle svakih 12h neovisno o obroku. Zar ne bi trebao piti onda svakih 8h? 3x50mg? Tako sam ja pio prije ovoga kako je sada... Meni se osobno još nije dogodilo da zaboravim, no u slučaju toga, samo bi propustio tu dozu.
by shimy Meni ti je doc rekao: "pročitaj si detaljno upute o korištenju". U uputama ništa ne piše za vremenski razmak. Samo piše da moram točno piti u ODREĐENO vrijeme or else.... Ne piše niti pijem li prije ili poslije obroka. U uputstvima na enlgeskom sam samo pronašao da liječnici savjetuju da se uzme nakon obroka.
|
|
|
|
« Last Edit: February 01, 2010, 06:36:48 PM by Slaven »
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #3 on: February 01, 2010, 06:35:41 PM » |
|
by Mister No Heh evo i ja dobio imuran 2x50,uz 6mg budosana i pentasu naravno,mene doktor nije upozorio na ništa,a za zaštitu sam dobio controlock 40 mg ujutro,da li je to dovoljna količina controlocka za sve ove tablete???
by Sani To je maximalna količina controloca.... imaš od 20 ili 40 mg... by shimy Nakon 4 tjedna korištenja imurana (doza 150 mg) počela me boljeti jetra. Zadnji krvni nalazi :
Leukociti 19,5 SE 15 CRP 16 HGB 154 Trombociti 557
Gama glutamiltransferaza 654 (ref. 11-55) Doktor mi je smanjio dozu na 100 mg dnevno. Kaže da je doza previsoka Ima li još tko da je tako reagirao na imuran? by Darko39 1 doza Imurana od 100mg izazvala mučninu, povraćanje, vodeni proljev, tresavicu, temperaturu (najviše do 38,6), akutni pankreatitis. Iz terapije izostavljen Imuran.
by Sani Mene nije boljela jetra, nego sam osjećala jaku mučninu, povraćalo mi se na sve, slabost, umor, lupanje srca, a nakon mjesec dana su mi leukociti pali na 2 pa su mi isključili. by Sharmantan sta sve trebam testirati u krvi kod uzimanja imurana? by shimy Uz KKS vrlo su važni jetreni enzimi; ALT i AST (to bi ti trebali reći liječnici prije nego počneš s terapijom i za vrijeme uzimanja imurana,) by Sharmantan
quote: shimy wrote:
Uz KKS vrlo su važni jetreni enzimi; ALT i AST (to bi ti trebali reći liječnici prije nego počneš s terapijom i za vrijeme uzimanja imurana,)
da, to sam vadio i prošli put po naputku doktora... samo me zanimalo dal ima još kaj?
što sve mogu vadit da vidim kak stojim sa anemijama?
by CreedB
quote: Sharmantan wrote: što sve mogu vadit da vidim kak stojim sa anemijama?
Za procjenu anemije su najvazniji pokazatelji broj eritrocita, hemoglobin, feritin i željezo, tim redom. Eritrocite, hemoglobin i željezo ce ti izvadit zajedno s KKS, ali za feritin moras trazit posebno. Eritrociti su naravno crvene krvne stanice, ako im broj padne ispod odredjene granice govorimo o anemiji. Hemoglobin je, laicki receno, "zeljezo" koje je vec ugradjeno u crvene krvne stanice, feritin je "rezerva" zeljeza, a zapravo protein, koji je spreman za ugradnju u crvene krvne stanice, a "zeljezo" se u kontekstu KKS-a odnosi na slobodne ione zeljeza u krvi koji jos nisu (i mozda ni nece ako je sustav resorpcije zeljeza poremecen) biti ugradjeni u feritin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #4 on: February 01, 2010, 06:56:58 PM » |
|
by Mister No hmm meni feritin nisu nikad tražili, iako mi željezo uglavnom ispod granice ja kad se žalim kažu da još to nije o glavu da je hemoglobin bitan i tako,sad pijem ciklu čini mi se da pomaže bar malo
by dodolinka a sad tek nista ne kuzin....meni su eritrocit uvik u granici normale a zeljezo mi bude 2 i hemoglobin oko 95-100.... i naravno dijagnoza medju ostalim je i anemija... sad kako mi svi ti preparati zeljeza ne pase za crijeva....tako da san od nedavno pocela radit kasu od svjeze koprive, korjena selena i persina...uz ostale dodatke meda i maslinovog ulja...prije bi mi to dosta poboljsalo cilu krvnu sliku... i da...uz to pijen kaptafer...za bolju apsorbciju zeljeza...
by CreedB Dodolinka, ako su ti eritrociti u redu, to znaci da ih je dovoljan broj i nema problema s njihovom proizvodnjom (ili gubitkom), sto je dobro, ali buduci da ti je hemoglobin nizak znaci da se zeljezo (tocnije feritin) iz nekog razloga ne ugradjuje u crvene krvne stanice u potrebnoj mjeri. To može biti iz više razloga, ali kod ove bolesti je najcesce zbog manjka slobodnog željeza u krvi (jer ga gubis krvarenjem) ili zbog oslabljene apsorpcije uzrokovane upalom (pogotovo ako je upala u tankom crijevu). U svakom slucaju, najlakse je podignuti razinu slobodnog željeza u krvi, intravenozno ili oralnim sredstvima, ali to jos uvijek ne znaci da ce to rijesiti anemiju. To zeljezo se jos uvijek mora metabolizirati u feritin, a zatim kao takvo ugraditi u hemoglobin. Ako ne rijesis temeljni uzrok nastanka anemije onda ces i nju puno teze rijesiti. Naravno, to je kod UC i CB cesto nemoguce pa jedino preostaje pracenje krvne slike i intervencija (npr. infuzijama) kada se krvna slika znacajno pogorsa.
U svakom slucaju, najbitnije stavke su broj eritrocita i hemoglobin. Ako su one u normalnim granicama manjak zeljeza nije hitan problem, iako ce se, ako ostane nisko, to odraziti u buducnosti. Zato je bitno kontrolirati zeljezo u krvi i nadomjestati ga ako je nisko cak i kad su ostale stavke u redu.
by tonkicahr ja ga pijem već godinu dana, na početku sam imala mučnine, al to je brzo prošlo. kose imam kolko hoćeš, samo kaj mi je imunitet u banani. imala sam i sa željezom problema, al sam ciljano jela meseko i salatu, jer ne smijem piti te dodatke, željezo i vitamine, i stvarno rijetko ih pijem. i to je sad ok. herpes redovito dođe, a imala sam ga i u nosu, a sad su mi gljivice napale vrat. i to mažem kremicama. kljukam se propolisom i medom sad. tak da je kod mene imunitet onak kako kad.
by dodolinka pa da..apsorbcija mi je slaba jer stvarno jeden hranu obogacenu zeljezon..evo sad su mi uveli i captafer pit pa cemo vidit... i opcenito...iman problema sa kalijen, kalcije i magnezijem pa sad i to uzimam kao nadomjestak hrani...hvala na pojasnjenju
by Sharmantan dakle... pali su mi limfociti i to dosta otkad uzimam imuran... najveci pad uslijedio kod prelaska sa 50 na 100 mg... trenutne vrijednosti: limfociti (%) - 9,7 ref: 20-46 limfociti (aps) - 0,8 x10na9/L ref: 1,19 do 3,35 x10na9/L
osim toga nikako se ne mogu rijesit prehlade vec dulje vrijeme... dobio sam neku gljivicnu infekciju na stopalu lijevom, a nisam gurao doticno nigdje gdje i inace nije bilo a i umoran sam konstantno, sto mi posebno ide na zivce
ukratko... smanjuje mi se doza nazad na 50mg e da... zaboravih spomenuti, na imuranu sam sada otprilike 3 mjeseca.... moram priznati da jos nisam vidio niti jedan pozitivan ucinak (a volio bih )
by shimy Zar nije doza 2mg po kg tezine. Ja sam poceo sa 150 mg ali sam morao prestati zbog jetre. Kad sam predlozio doktoru da mi smanji na 100mg on je rekao da od toga nema nikakvog ucinka i u potpunosti ga ukinuo
by Sharmantan nemam pojma.. kolko sam ja shvatio pocne se sa malo, pa se polako dize ako nema nezeljenih efekata
by Mister No hm ja pijem 2 puta 50 već 7 mjeseci, ne kužim nikakve nuspojave al niti kužim čemu služi, kao potpora deortinu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #5 on: February 01, 2010, 07:08:44 PM » |
|
by CreedB quote: shimy wrote:
Zar nije doza 2mg po kg tezine.
Je. Ali to je okvirno, treba dozu prilagoditi svakome pacijentu. U svakom slucaju, ako je doza premala lijek nece imati nikakav ucinak, zato je vazno biti uporan i traziti pravu dozu, a ne dignut odmah ruke kad ne djeluje.
by Sharmantan evo i ja sam poceo primjecivati opadanje kose ... sad uzimam imuran ima vec nekih 4, skoro 5 mjeseci ... mozda je poceo djelovati
by Mister No hmm ja ga pijem skoro cijelu godinu,sad mi je povećan na 3*50 dnevno,al nisam osjetio neko opadanje kose,još mi samo to triba
by Karlo7 Meni je Imuran uveden prije tri tjedna, nakon što sam dvije i pol godine na salofalku 3gr (svaki pokušaj smanjenja doze uzrokovao je probleme u zglobovima). Pio sam 100mg dva tjedna bez nekih vecih nuspojava, a onda je usljedio kaos, visoka temperatura, drhtavica, mučnina, kontrola pokazala CRP 91. Dobio sam i Medazol, kontrola nakon dva dana pokazala CRP 120. Doktorica me htjela u bolnici ostaviti na infuziji medrolom (datum 24.12.-tko želi bit na Božić u bolnici), jedva sam namolio da me pusti doma, dobio sam još i Ciprinol, te se privremeno odustalo od Imurana. Trenutno poboljšanje, temperatura nestala, vratio se apetit i energija. Jučer kontrola pokazala CRP se prepolovio 61. Ne razumijem zašto se toliko inzistira na tom Imuranu, ja ga neka više ne bi pio!
by Sani Karlo, meni se čini da si ti kao nuspojavu Imurana dobio akutni pankreatitis, hm... Nisi naveo nikakve vrijednosti krvnih nalaza, osim CRP-a (ALT, AST, GGT, amilaza, lipaza).... Ne vjerujem da će ti ponovno davati Imuran. Na njemu se inzistira jer se pacijent mora dovesti u stanje remisije na neki način, a svaki lijek nosi i svoje nuspojave, traži se odgovarajući za svakog pojedinca.
by Karlo7 Nisam naveo druge vrijednosti, jer mi je rađena samo KKS i CRP, štoviše doktorica je i rekla da ju zapravo zanima samo CRP, ali da napravim i KKS. Najbolji dio liječenja mi je što niti jedan doktor, u principu ne priča s pacijentom, samo pita za simtome, napiše dijagnozu i terapiju i to je to. Kada bih i pitao, kako to, zašto ovo, odgovor bi bio: "sve piše"! Ništa, ostaje mi doći doma i pogledati na internetu. Sada naprimjer, uopće ne znam što mi je točno bilo, shvatio sam da je bakterijska infekcija, jer da je virusna ne bi porasao CRP. Isto tako mi nije baš najbistrije zašto mi se mijenja terapija sa salofalka na imuran, na salofalku mi je dosta dobro dok sam na dozi 3 gr, nemam nekih nepodnošljivih problema, jedino kada god mi je smanjena doza na 1,5 gr, vratili bi mi se izraženiji problemi sa zgolobovima (imam i dijagnozu spondilizantni artritis). Koliko sam ja shvatio 3 gr je previlika doza za tako dugotrajnu terapiju. Doktorica mi je najavila, u slučaju da mi se CRP normalizira, vraća me na imuran, a to mi se nikako ne sviđa. Da mi je barem prilikom uvođenja rekla uvodimo ga zato, nuspojave su takve i takve. Ovako sam ja pročitao da se imuran daje kod transplatacije organa, naišao sam i na svakave nuspojave, i normalo da od početka imam negativan stav prema lijeku.
by dodolinka ja mislin da 3 grama nije prejako za dugotrajnu terapiju...znan ljude koji su dugo vrimena na tolikoj dozi... a sta se tice imurana on se ne daje kod transpatiranih organa...je da je imunouspresiv kako i ljek koji se daje znaci da ne bi doslo do odbacivanja ali posebni su ljekovi za transplatirane organe...
by Sharmantan kolko ja znam 4 grama dnevno pentase je sasvim normalna doza koju i sam uzimam... s vremenom se moze smanjit u slucaju remisije, ali ne puno s obzirom na benficije doticnog lijeka, a minimalne nuspojave
by Nata6 Pozdrav Karlo!
Mislim da 3 gr nije velika doza. ja sam dugo pila i 3 i 4 g salofalka. Što se imurana tiče, nisi ti jedini koji ga nije dobro podnio, već su pisali ljudi i na ovom forumu da su znali imati takve reakcije.
A zašto ti dokt.prvo ne ide na dekortin ili medrol? I oni imaju gadne nuspojave ali barem brže djeluju...
Sretno tebi, a i svima na forumu želim puuuuno zdravlja u novoj godini!
by dodolinka evo mi se danas doktorica javila da mi je poslano otpusno pismu na kucnu adresu i da mi je uvela imuran u terapiju...znaci nema vise salofalka i steroida....pa cemo vidit kako s tin reagiran
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #6 on: February 01, 2010, 10:57:39 PM » |
|
by dodolinka eto napokon stiglo otppusno pismo(nakon 2 ipo miseca cekanja) i ovako...imuran pocinjem sa 50 mg prva dva tjedna i onda dalje nastavit sa 75 mg do kontrole koja je u 3. misecu dobila i novu dijagnozu, reflluks i uvelo mi nexium.... ugl manjak svega mi u organizmu....triba uzimak kalij, kalcij, magnezij, d vittamin, pit modulen za kilazu, visokoproteinsku ishranu vodit, pit zeljezo i da..sta prije na intravenozno ppunjenje zeljezon u bolnicu.. ugl...u meni nema nista sta valja...a ja se nikad bolje osjecala nisan... i zato...ne brine me puno sve to nadan se da ce mi imuran smirit tu upalu koja je prisutna tankon crijevu... i zanumljivo da mi je rekla kontrolirat krv tek za misec dana nakon pocetka uzimanja terapije...a znan da vecina ih kontolira svaki tjedan u pocetku uzimanja...ne znan
by Sani Ja bih da sam na tvom mjestu ipak kontrolirala nalaze krvi svaki tjedan, ili barem svakih 10 dana na početku. Jer ipak je to tvoj život, a ti najbolje znaš. Pogotovo radi jetre AST, ALT, GGT...
by Karlo7 Meni isto kontrola trebala biti mjesec dana od uvođenja imurana, ali nisam izdražao toliko. Ja sam ga pio 3 tjedna onda mi se drastično pogoršalo - CRP 120, prestao sam ga pit, tri tjedna poslije kontrola pokazala CRP 1,8, kompletna KKS mi je u redu, jedino AST 40 i ALT 67. Doktorica mi htjela vratit imuran, ali sam ja rekao sa to i ne bi više baš pio - baš i nije bila zadovoljna. Sad sam opet samo na salofalku, dva dana mi je dobro sve jedem, pa onda tri dana bas i nije (mučnina,proljevi...), vidjet ću kolko ću izdržat...
by kikica danas sam bila na kontroli kod svoje gastro i odlučila mi je uvesti imuran u terapiju. za 10ak dana idem na dogovor oko terapije jer ona čeka nalaze s patalogije o operacije. objašnjavala mi je malo nuspojave i moram reć da mi taj imuran nikako nije simpatičan a ja mislila da je medrol najgori
by dodolinka svaki ljek ima svoje nuspojave i toga smo svjesni....ali ipak po mom misljenju nemos usporedjivat kortikosteroide i imuran po nuspojavama... isto tako na predavanjima je receno da je u biti imuran i najbolji ljek za nase bolesti...tako da ako ce ti pomoc zasto ne... jedino ako ne budes imala jake nuspojave da ga ne mozes uzimat...ali to nemos znat prije nego provas... zato think positive i sve ce bit dobro
by dinka6 danas mi je doktor uveo imuran u terapiju. situacija je sljedeća: općenito se osjećam dobro, imam jednu fistulu koja se nedavno aktivirala pa se zbog nje CRP popeo na 30, ostali nalazi su u redu, osim željeza koje tu i tamo varira ali nikad ispod 6. zbog te fistule povećao mi je medrol 3 dana 32mg, 3 dana 16 pa da ga smanjim na 8mg(inače već duže vrijeme pijem 8 mg). također mi je uveo antibiotike ciprinol 2*500 i medazol 3*400 kroz 3 tjedna. također pijem Pentasu 3*1gr i controloc 40 mg. preporuka je da pijem imuran 100mg. Ja znam da imuranu treba duže vrijeme da počne djelovati, ali me zanima da li će doktor nakon npr. 2 mjeseca kad imuran krene djelovati, ukinuti medrol. Koja je uopće svrha tog imurana ako kortikosteroidi djeluju. koliko se dugo mora piti imuran. ja sam mislila da se medrol smanjuje na najmanju dozu i da se onda ukida, jel imuran normalan slijed terapije ili šta?
by Sani Uh, navalila ti s pitanjima emoticon. Ovako, dobila si udarnu terapiju jer ti je Crohn u aktivnoj fazi, što pokazuje rast CRP-a i ta aktivna fistula, a to bi antibiotici trebali smiriti. Imuran je puno bolji lijek za fistulirajući oblik Crohna, ali kako sama znaš potrebno mu je najmanje 3 mjeseca da počne djelovati, a dotad imunosupresiju odrađuju kortikosteroidi, tj. Medrol. Osim toga ti si stalno na kortikosteroidima, a na njima ne možeš toliko dugo biti. Stoga kad Imuran postigne efekt skinut će te s Medrola. Pa moglo bi se tako reći, da, to je normalan slijed terapije.
|
|
|
|
« Last Edit: February 23, 2010, 06:48:52 PM by Slaven »
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #7 on: March 28, 2010, 04:35:23 PM » |
|
by anna373 Odnedavno pijem imuran tablete+medrol+salazopirin ....kakvaiskustva imate sa imuranom.... ja ga loše podnosim
lijep pozdrav
by kreso24 Pozz anna , nazalost nemogu ti rec o ovome jer nemam iskustva s time , ali se javljam da ti dam bar ono sto mogu a to je podrsku , drzi se.. mora bit bolje. Pozz
by shimy Bio sam na imuranu mjesec dana 140mg. Nakon 2 tjedna me jetra počela boljeti. AST i ALT vrjednosti podivljale. Morao mi ga doc.ukinuti
by Slaven Ja imuran pijem već gotovo godinu dana. Nikakvih problema za sad nemam sa njim.
by lamia3 hej, anna... i svi ostali emoticon ja sam pila imuran 3 godine i nisam imala nikakvih nuspojava niti ikakvih problema... sad sve ovisi od osobe do osobe... doc. mi ga je ukinula jer mi nije apsolutna ništa pomagao(kao da ga i nisam pila)... a ukinut mi je jer se ne preporučuje uzimanje više od 3-4 godine... iako ja sam čula za neke osobe koje ga piju godinamaa... pozz
by Sharmantan kako to cudo uopce funkcionira?
by lamia3 ei.. kako misliš: kako funkcionira? pa funkcija mu je znači da pomogne u liječenju kolitisa, chrona... naravno, uz ostale lijekova... jer ne vjerujem baš da je ikome pomogao samo imuran...
by Lily27 ja nekad zaboravim popit imuran, obično navečer, nadam se da to nije strašno
by Sharmantan quote: lamia3 wrote:
ei.. kako misliš: kako funkcionira? pa funkcija mu je znači da pomogne u liječenju kolitisa, chrona... naravno, uz ostale lijekova... jer ne vjerujem baš da je ikome pomogao samo imuran...
zanima me na koji nacin tocno
by lamia3 quote: Sharmantan wrote:
quote: lamia3 wrote:
ei.. kako misliš: kako funkcionira? pa funkcija mu je znači da pomogne u liječenju kolitisa, chrona... naravno, uz ostale lijekova... jer ne vjerujem baš da je ikome pomogao samo imuran...
zanima me na koji nacin tocno
a sad takve detalje ne znam, hehe, na što točno cilja i kako djeluje... nisam toliki medicinar, he he
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #8 on: March 28, 2010, 04:54:58 PM » |
|
by lik9 Imnulomodulatori su liekovi koji mijenaju funkcioniranje imunološkog sustava te smanjuu upalni odgovor. Najčešće se koristi azatioprin, merkaptopurin i metotreksat, iako se broni novi lijekovi istražuju te ponegdje već koriste. Imunomodulatorima se liječe pacijenti kojima nisu pomogli već nabrojeni lijekovi "prve linije obrane", osobito oni koji ovise o steroidima za kontroliranje bolesti. Ovi su lijekovi učinkoviti za održavanje remisije. Imunomodulatorima treba dugo vremena (tri do šest mjeseci) za postizanje maksimalnog učinka te se često propisuju kao dugotrajna terapija. Glavne nuspojave su smanjenje broja leukocita (stanica važnih za imunološku obranu tijela), hepatitis (upala jetre), pankreatitis (upala gušterače). Stoga su potrebne učestale kontrole krvi. Ponekad se koristi ciklosporin, like koji snažno potiskuje imunološki sustav (imunosupresor). Primjenjuje se kod pacijenata s aktivnom bolesti kod koje su se razvile fistule, a koji ne reagiraju na druge oblike terapije.
by franjobrzi Kako sam prestao sa pentasom,preporodio sam se...ostao sam na Medrolu i poceo sa Imuranom,.ali kako ga trosim pocelo mi srce lupati,hoce da iskoci,dr mi kaze da smanjim sa imuranom,.kako da smanjim imam tablete od 50 mg. dali bi moglo biti da srce tako lupa od Imurana?dali je netko imao slicnu situaciju
by dodolinka koji doktor ti je reka da smanjis? gastro ili opce prakse..mislin da bi za te stvari triba kontaktirat gastrica a ne doktora opce prakse...ja osobno nisam imala problema sa lupanjem srca ali sa nadutosti da..i rekla mi je moja gastro da se strpin, da je to prolazna nuspojava imurana...ne vidin svrhu uzimanja imurana ako ga smanjis ispod 50...i 50 je za tebe mala doza jer se uzima prema kilazi..zato zovi gastrica i pitaj ga sta dalje..
by casualka hej ekipa!ja sam isto na imuranu,medrolu i salofalku! imuran pijem od 50 mg 2 puta dnevno! normalno je da od njega srce lupa,da se znoje dlanovi,da izaziva glavobolju. od ovoga sta sam navela,ja sam imala sve.pijem ga kratko,2 mjeseca,al nakon nekih 1,1 ipo misec te su popratne stvari dosta blaže.cim nesto fizicki radim pocnem se trest,znojit i srce mi lupa... al to nije samo od imurana,to se dogadja i od medrola.to mi je moj gastric reka. razgovarala sam s dosta lijecnika,a i sama sam u tim vodama...jedna doktorica mi je otvoreno rekla...nemoj se pripast sta ovo kazem al to je th jako slicna lijekovima za rak.na jednu stranu ti koriste,a na drugu djeluju kako nebi tili.krvna slika se mora cesto kontrolirat radi leukocita,koji znaju biti u porastu ili padu zbog imurana. imuran je citostatik.ne zelim vas strasit,a vjerojatno ste i sami citali na listicu.menu su upozorili da se ne ustavim ako mi malo kosa bude jace ispadala...srecom nuspjave tako su rijetke al ne i nemoguce..eto!!
by franjobrzi to mi je rekao moj dr opce prakse koji zna manje od mene. isao sam gastricu,ali sestra me nije pustila da ga pitam,kaze da mi sve pise i da imam svog dr.ako nevalja da ga mjenjam.,a gdje cu?u neko drugo mjesto.problem je sto smo prijatelji i na ti smo. moglo bi biti to sto kaze casualka.recite mi dali su leukociti visoki ako imam 10,1 a refer.interv. je 3,4-9,7 i trombociti su mi 414 a refer.interv. je 158-424 sto je to TIBC to mi je 38,4 a kao inace je 49,0-72,0
by casualka ja ti mogu rec na mom primjeru sta se tice tih doktora.shvatila sam da je meni moje zdravlje najvaznije,a ne to jesam s nekim na ti il vi,vazno mi je da je dr ok.s jednim sam bila na ti koji me je gleda svaki tjedan i ja mu govorila da nisam dobro i da imam proljeve,a on mi maskira oci da mi nije nista s opravdanjem da ja nisam tip za crohna.kao ja sam veseljak,zezant,otkacenjak.na to sam rekla da svako pravilo ima iznimku i da sam vjerojatno to ja.moje zdravlje nije igraca.prema tome ako ti nije ok,minjaj.
ja sam sada prezadovoljna,dr treba pricat s tebom,objasnit ti sta te zanima,a ne dat lijek i poslat doma. mene sad nesto,npr bolucka,izravno sam njega zvala on mi rekao da dodjem..a ne da ja moram molit da me primi...
a sta se tice tvog pitanja,tibc su ti vrijednosti koje su vezane za kolicinu zeljeza u organizmu.u tebe puno ne odskace.s obzirom da je karakteristicna anemija za ove bolesti,barem u mom slucaju.uglavnom je vezano za transport fe po tijelu,ti parametri pokazuju koliki je poremecaj metabolizma zeljeza.u tebe koliko vidim nije velik. meni su leukociti trenutacno 12,a to nije puno.kolko sam ja upucena i koliko sam razgovarala s dr za nase stanje je sada normalno da su nam te neke vrijednosti vece,s obzirom da je to upalni proces u org i da uzimamo ljekove koje uzimamo. tako da ti,po mom misljenju i gledajuci moj slucaj,nije larmantno.al svakako se savjetuj barem sa lijecnicom opce prakse ako ne mozes doc do gastrica.
ugl.. mormao pratit svoje nalaze i odrediti koja razina je cega u nas sada normalna,akoja je zabrinjavajuca.jer npr meni je CRP u bolnici bio 30,nakon misec dana 8,a sad mi je 16.treba odrediti neku sredinu kada treba reagirat,kada je neki proces u tijelu,a kada ne dizati paniku.jer nije nama vise mjerodavno ono crp granica 0-5,nama su sve vrijednosti povecane bas radi stanja naseg...
nadam se da nisam bila duga i dosadna i da sam pomogla
by fraanjobrzi predivno objasnjeno,.. u pocetku mislim da je bio i u meni problem,..zbog neznanja bio sam samozatajni panicar
by dodolinka franjo samo cu ti rec da se ne tribas zstrucavat pilat doktora oko svog zdravlja...jer ako ne upires i ne trazis niko ti se nece ni obratit...zato dosadjuj mu svak put..to je njegov posal da ti pomogne..
by LanaN tako je. pilaj, franjo. davi. nek se doktor oznoji oko tebe. za to je plaćen
by tatjana28 Meni je Imuran napravio cuda u organizmu, i jos mi se nije krv oporavila.Djelovao je jako na leukocite, smanjili mi se na 1.5. Hitno smo ih ukinuli i nikad ga vise ne smijem piti.Pila sam ga 7 mjeseci.Redovno vadila krv svaka 2 tjedna, sve bilo u redu, dok nakon 7 mjeseci odjednom nije pogorsao krvnu sliku. Ast, alt, ggt se povecali ajme, kao da sam neki jetreni bolesnik. Ja sam se osjecala ok , nisam ja to nista osjetila po sebi, ali kad je dr vido krvnu sliki , nije mu bilo svejedno. Opao mi jako imunitet, nisam smjela izlaziti medu grupe ljudi da ne pokupim neku infekciju. Sad ga ne pijem 5 mjeseci i jos se leukociti nisu oporavili. Kaze mi Krznaric da sam treba dosta vremena. Zato tko god ga pije obavezno krvnu sliku kontrolirati sto cesce.
by casualka slazem se tatjana.meni sve oscilira,sve je jos u granicama,nista nije zabrinjavajuce.al ja svako 2 tjedna,pa ponekad i svaki tjedan vadim krv,zavisi kako se osjecam. a sta cemo kada pijemo lijekove koji nam za jednu stvar koriste,a na druge stvaro lose utjecu...
by dodolinka ja evo pijen imuran dva miseca tocno....ne kontroliram cesto krv jer mi je doktorica rekla da nije potrebno..za sada su mi nalazi u redu i jedina nuspojava koju san imala u pocetku je nadutost velika..a tek jucer se sitin pogledat sastav imurana i pise da sadrzi laktozu..odatle i moja nadutost jer laktozu mi crijeva ne podnose....
by casualka eto dodolinka... mozda i bolje ne citat,mozda covik onako kad procita jos vise obraca paznju,pa mozda nekad i bez razloga se boji. ja ga isto pijem 2 miseca al meni je moja rekla da moram u pocetku malo cesce jer mi je osciliralo.a vjerojatno kad vidi kako se krece i kad se to koliko-toliko "ustali" nece tribat tako cesto....
by Sani Evo ja 4 mjeseca na Imuranu, iako prije dvije godine kad sam ga prvi put pokušala piti nisam uspjela, jer mi je kao Tatjani srušio leukocite nakon mjesec dana na 2 (ali ja sam se i jako loše osjećala uz to), te su mi ga hitno ukinuli, ovaj put ide bolje. Povišene su mi stalno amilaze i mrvicu lipaza, ali rečeno mi je neka ne prekidam terapiju. U početku sam vadila nalaze svaki tjedan, prvih mjesec dana, a onda svaki mjesec. Nekako se u zadnje vrijeme čudno osjećam, kao da imam temperaturu, a kad izmjerim nemam, mučnina mi je i gađenje više nego na početku terapije, što je rekla Casualka čim nešto fizički više radim iscrpim se totalno emoticon a ja tako nisam navikla i nikako shvatiti kad ću se više oporaviti, a izašla iz bolnice krajem 11. mjeseca. Nisam sigurna, ali moguće da mi je to od Imurana, ovih dana vadim opet nalaze i nadam se da ću ipak izdržati i ostati na toj terapiji, jer evo da ne bude sve crnjak, udebljala sam se 10 kg od bolnice i prvi put u životu izgleda da ću dočekati dan kad treba početi paziti na kalorije
by casualka eto sani tako je i meni...nisam još u kriznoj kilaži,al nije to -to na šta sam navikla! nemogu virovat da sa ovim stolicama i na ovoj prehrani možeš ovako na kilaži dobivat,al očito tbl rade svoje! a imala sam i ja i još uvik ponekad imam mučnine i izgubim apetit...al moja dr kaze da je to od tbl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vensla
|
 |
« Reply #9 on: March 28, 2010, 04:58:06 PM » |
|
by Sani A ja nemam puno stolica i što se tiče crijeva nije loše, svašta papam, samo se ja općenito loše osjećam emoticon . Nadam se da će proći i da ću se naviknuti na terapiju.
by franjobrzi Imuran trosim tek mj. dana.2 tjedna 50 mg i 2 tjedna 2x50 mg. Netko je pisao da se treba trositi nekoliko god.Ipak to nije tako. Zanima me koliko dugo bi ga mogao ja uzimati,i dali se s njegaq isto postepeno skida.Osjecam se dobro,stolica je u redu,nekad malo krvi,jedino malo drhtim i vrti mi se u glavi CRP-6.zeljezo 2,6 ,PLT-438 Mislim da bi nesto morao uzimati za zeljezo jer je samo 2,6 Dr. me pita sta hocu?neznam! kaj bi bilo dobro da uzimam
by casualka sani-ja papam,al od medrola mislim...stolica imam 4-5 dnevno!al ni ja se uvik ne osjećam dobro!umorim se brzo! franjo-koliko ja znam,samo se medrol skida postepeno.npr. ja sam počela sa 32 mg,nakon 2 tjedna sam pala na 24,pa nakon tjedan na 16,pa na 8, i tek onda na 4.4 je minimalna doza koja se moze uzimat.pokusat ceme skinit skroz. a sta se tice imurana,ja ga pijem isto 2 puta dnevno po 50 mg i nece mi ga jos skidat,a kad bude eventualno ce bit jedna tableta dnevno da vidi kako reagiram.ja bar tako mislim. ako netko drugi zna,vičite... a sta se tice zeljeza,ja uzimam ferrum al u sirupu,uzasan mi je okus onih tableta za cucanje.stvar je sta su teske za zeludac,tako da se moras osobno uvjerit sta ti ne smeta.meni je savjetova heferol,al ja ga nisam mogla.nesto sta ti ne smeta za zeludac i od cega neces dobiti proljev jer je i to moguce. ja sam bila uzimala od natural wellsa neki kao biljni pripravak zeljeza,isto u tabletama,al mi je dr reka da za pocetak idem sa heferolom il ferrumom dok se ne dovedem u koliko-toliko prihvatiljvu vrijednost zeljeza,pa da onda mogu te ka biljne. eto...
by dodolinka franjo imuran ce ti ukinit ako vidi da nema djelovanjsa..ili u suprotnom tek kad dodjes u remisiju..jer u protivnom nema smisla...tim se ne zamaraj sada... a zeljezo..pa provaj s tim tekucim zeljezom...lakse je za probavu od tableta..
by franjobrzi evo dr mi napisao Heferol..malo sam citao na internetu o njemu,.cini mi se ok
|
|
|
|
« Last Edit: April 05, 2010, 01:19:34 PM by Admin »
|
|
|
|
|
|
franjobrzi
|
 |
« Reply #10 on: April 05, 2010, 07:38:14 AM » |
|
dali se moze postati ovisan o Imuranu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dodolina
Guest
|
 |
« Reply #11 on: April 05, 2010, 01:38:28 PM » |
|
nisan jos cula za taj slucaj.....mislin da ne moze.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CreedB
Global Moderator
Newbie

|
 |
« Reply #12 on: April 05, 2010, 03:42:47 PM » |
|
dali se moze postati ovisan o Imuranu?
Ako mislis kao o kortikosteroidima - ne. Imuran se teoretski moze u bilo kojem trenutku prestati uzimati bez opasnosti (za razliku od steroida).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
franjobrzi
|
 |
« Reply #13 on: April 22, 2010, 09:16:50 PM » |
|
nisam uspio doktora pitati a zanima me jako na Imuranu sam jos sljedecih 3-4 mj dali smijem koju casicu vina popit? godinu dana nisam ni okusio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sani
Guest
|
 |
« Reply #14 on: April 22, 2010, 11:54:02 PM » |
|
nisam uspio doktora pitati a zanima me jako na Imuranu sam jos sljedecih 3-4 mj dali smijem koju casicu vina popit? godinu dana nisam ni okusio
Koju čašicu ne, probaj samo jednu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|