Forum CRUC
May 19, 2013, 01:06:21 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: welcome Dobrodošli na CRUC forum - registrirajte se...

Home   Help Search Calendar Login Register Chat  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Makrobiotika  (Read 1332 times)
Vensla
Global Moderator
Full Member

« on: February 20, 2010, 12:00:55 AM »

by edo1
Iskreno vam preporučujem makrobiotiku kao način ishrane. Pridržavam je se i dobro mi je i bez upotrebe bilo kakvih drugih medikamenata.

Zagovaranje makrobiotike ne treba shvatiti kao zagovaranje vegetarijanstva, neke druge religije, istočnoazijske kulture,... jer ono to i nije. To je naprosto zdrav način ishrane koji je praktikovan i kod naših predaka sve dok nije naišao val modernizma i nezdravog življenja.

Dakle, makrobiotika prilagođena našem podneblju (ili nazovi to kako hoćeš).

Imam osjećaj da bi još bolje bilo uz konsultacije se sa nekim profesionalnim makrobiotičarem ali nisam imao prilike da ga sretnem.

Naravno, prije svega, ne treba zaboraviti da je korijen CU (a vjerovatno i svih ostalih bolesti probavnog trakta) u našim glavama te u njima i treba promijeniti neke bitne stvari a to znači da bismo trebali izbaciti nezadovoljstva, raščistiti sa svim onim što nas kopka,... itd.

Svako dobro.

by ragnina
Ja sam se isto poceo hraniti otprilike prije 2 mjeseca prema makrobiotickim nacelima i moram priznati da mi se stolica popravila i da osijecam puno vise energije mada je rano jos o icemu govoriti. Sad sam bio na tecaju o nacelima makrobiotike i mislim otici kod gosp. Zlatka Pejića na razgovor. On je mislim najstrucniji na ovom podrucju sto se toga tice. I svidja mi se makrobiotika jer nema stroga pravila kao neki drugi nacini prehrane. Ljudi cesto imaju pogresan pogled na nju kao npr. asketska hrana i sl.

[/b]by crvena28[/b]
meni je crohn dijagnosticiran prije cca 2 mjeseca te sam također odnedavno sama počela polako mijenjati prehranu.Kupila sam dva priručnika od Jadranke Boban Pejić-Prirodno i slatko i Žitarice. U dućanu zdrave hrane (BIO&BIO U ZAGREBU)sam kupila proso, amaranth, kvinoju i kukuruznu palentu. Prema knjizi kuham navedene žitarice i miješam sa kuhanom jabukom(proso i amaranth), bioaktivom(palenta) ili dodam u neka tkz." normalna jela"- rižoto i sl.Jest da mi to ništa ne valja, ali se trudim pojesti bar par žlica.
Budući da ne znam puno o makrobiotici, znam da oni ne jedu meso, a ja ga baš ne bih izbacila iz prehrane, pitala sam tetu u dućanu da li ima ikakve koristi od mog ovakvog konzumiranja žitarica- znači kombiniranje uobičajene prehrane ( meso itd.!!)i dijelova iz makrobiotike. Teta je odgovorila da svakodnevno konzumiranje žitarica jača crijeva i čisti ih te da stvarno i uz uobičajenu prehranu, takav način korištenja žitarica pomaže organizmu-crijevima. Teta mi je preporučila i KUZU prah, koji se koristi za zgrušnjavanje jela i isto je dobar za crijeva, pa sad i njega koristim.Ali ja uz sve to ipak namjeravam otići i na tečaj makrobiotike u MAKRONOVU da steknem više znanja i naravno, primjenim bar dio. Budući da su mi prije 2 tjedna operirali crijeva, ne mogu reći da li ima neke vidljive koristi od te vrste prehrane, ali trudim se, polako.

koliko sam skužila, mi sa UBC bi trebali jesti stvari sa manje vlakana. koje su to? da li sam u krivu ili stvarno većina integralnih stvari ima više tih vlakana?
 na omotu riže i tjestenine sam pročitala- bogate vlaknima, a integralne su.
u makrobiotici dosta koriste sjemenke, a nama se ne preporučuju, kaj s tim?
i još, izgleda da me smetaju stvari s glutenom, koje brašno ne sadrži gluten?
 da li je napuhnutost dovoljan razlog za eliminaciju namirnice ili je to još uvijek posljedica operacije? bila sam nedavno na kontroli i naravno od silnih pitanja to zaboravila pitati.
ima jedan super recept za kuglice s jabukama i ako ne staviš brašno, raspadnu se. a rafinirano bijelo brašno se trudim izbjegavati.
svaki odlazak u dućan zdrave hrane me košta ko rezervoar goriva, a onda doma skuham i jedva gutam. i ja i moji jadni supatnici( muž + dječica). onda si moram pojesti bar jedan petit, budući da je to jedan od rijetkih dopuštenih slatkiša, osim ensura s okusom čokolade-mljac!

by ragnina
Brašna koja ne sadrze gluten su rižino, krumpirovo, kukuruzno, sojino, brašno od slanutka i amaranta samo ne znam koliko su ona vezivna. Inace i prasak za pecivo sadrzi gluten s time da postoji bez glutena. Opasan ti je i senf, prženi orašasti plodovi, a također treba izbjegavati i svu hranu prženu u fritezi, prerađevine od mesa, razne vrste grickalica, mliječnih napitaka i slatkiša. E znam da neki uzimaju brasno od dinkela koje isto sadrzi gluten ali neki drugi pa nekima ne smeta.

Sto se tice integralnih zitarica s puno vlakana mislim da je normalno da na pocetku smeta, jer mi se cini da je nas organizam naviko na preradjenu hranu, ali kad je nakon nekog vremena organizam prihvati bar je to moje iskustvo, puno je bolja i daje puno vise snage. A najbitnije od svega je da je dobro prozvaces na sto ni sebe nisam jos skroz naviko. Najmanje 200 puta, ako imas sve zube. Ja bi trebo puno vise. Inace ja je mjesam najcesce s amaranthom jer ona sadrzi mnostvo aminokiselina sto mi treba posto ne jedem meso.

Cijene jesu vecinom visoke u bio&bio ali mislim da je cijena zitarica ok. Uglavnom ja kupujem to, azuki, miso, shoyu i tofu al u zagrebu se on moze naci za 50 kn/kg. A ostatak nalazim posvuda na pjaci, drugim ducanima itd.

Preporucijo bih ti isto da nadjes zelenu glinu ona je jeftina oko 16, 17 kn kazu da je super za crijeva, a o njoj mozes vise nac na stranici www.bio-terra.net/content/view/16/31/lang,hr/ .

I jos sto se mene tice tipican dnevni jelovnik za mene ti je za dorucak zobene pahuljice koje skuham u vodi, a za rucak pokusavam obavezno kombinirati ugljikohidrate, bjelancevine (mahunarke), povrce i tako. Ponekad ubacim i alge. A za veceru sto ostane.

I u makrobiotici se ne koriste dosta sjemenke, kazu tek povremeno.

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: