|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« on: February 19, 2010, 01:13:49 PM » |
|
by Sani Vjerojatno nam je svima puna kapa razmišljanja što jesti,hoće li mi ovo naškoditi i sl. te vam je pretpostavljam kao i meni jelovnik prilično jednoličan.Evo željela bih da ovdje pišemo neke svoje recepte, da bi možda dali ideju drugima da to probaju. Meni se ovih dana jede riba, a kako živim na Neretvi kod nas se preferira riječna riba pastrmka ili kako je zovu u Hrvatskoj pastrva. No prženu ne smijem a kuhanu nisam probala, osim morske, pa sam smislila kako ću je obraditi a da mi ne naškodi. Očišćenu ribu prerežem na pola, posolim i malo mariniram u maslinovu ulju i limunovu soku. U vatrostalnu zdjelu stavim malo maslinova ulja, ribu i prelijem onom marinadom. Zdjelu prekrijem alu-folijom. Peče se nekih 15-ak minuta na 200 stupnjeva, onda izvadim i okrenem ribu, ponovno prekrijem folijom. Pečem još toliko i bude mi mekana i poput kuhane, a ukusna. I što je najvažnije nije mi naškodilo. Stvarno bih voljela čuti što vi spremate i na koji način. Nadam se da vam se svidja tema.
by Livija tema je odlična
by Sani Samo što nitko ništa ne piše emoticon Pa nije valjda da su svi antitalenti za kuhanje ili kriomice jedu sendviče i sl. emoticon Evo ja sutra planiram punjene tikvice
by Livija Poznajemo se pa znaš da ja jesam antitalent za kuhanje emoticon . Mada volim emoticon ali u isto vrijeme mislim da lazanjur služi za emoticon
by Sani Ma za tebe znam emoticon ali sta je s drugima??? Nisam ni ja neka kuharica ali sto se mora - mora se a to je jesti pa prema tome i kuhati stogod.
by Nata6 Ne znam koliko strogo se vi pridržavate nekih pravila, ali ja ne koristim ni ulje, ni začine, ne jedem povrće ni voće. Pa evo nekih mojih recepata: Skuhati tijesto u slanoj vodi i dodati svježi sir i krušne mrvice, ili tijesto i kuhani krumpir s malo pasirane rajčice, njam emoticon to mi je svaki drugi dan. Sad nešto kompliciranije: skuhati piletinu(puretinu, ribu, teletinu)u slanoj vodi s mrkvom i krumpirom (ili rižom) , kad je gotovo servirati na tanjur i poslužiti s ciklom. Dobro, uz ribu inače jedem krumpir i blitvu.Evo još: koh od riže: skuhati rižu u rižinom mlijeku(ili običnom ako ga podnosite), umiješati u smjesu od 2 jaja i malo šećera, i ispeći. Doručak i večeru neću ni spominjat. Ajde ljudi, svaka ideja je dobrodošla! emoticon emoticon
by Livija Ovo s manistrom (tjestenina) i ja radim. Skuham je u slanoj vodi i dodam malo margarina (omegol) i mladog sira (nisam nikad dodavala mrvice). To mi je mljac.
by dany9 Evo nekih idea:
Kuhana riba (isključivo morska bijela - obavezno friška, svježa, u protivnom emoticon )skuha se sa dosta povrća- peršin, selen, mrkva, pomidor, jedna kapula srednje velićine po mogućnosti crvena jer je blaža od bijele, češnjak po želji ali jedan češanj, tikvica i sl. Kad se skuha riba se izvadi i odmah dok je topla zaćini s maslinovim uljem i baci se zrno soli. U skuhanu vodu od ribe povrće se procijedi i doda kap maslinovog ulja te žuta riža i kuha se dok se ne smekša. Imate juhu s rižom, ribu lešo i kao prilog skuhana blitva.
Rijetke povrtne juhe sa mrkvom, selen, peršin, poriluk, tikvica, riža i sl.
Maneštrica od svježih mahuna (mogu žute i zelene ali one uske ne plosnate)skuhaju se pomidori do pola oguli im se kožica te doda u lonac gdje kuhaju mahune, mrkva, peršin, selen i dr. po želji. Može se jesti kroz dan i što je vrlo bitno kod svakog jela kad se skuha ono mora poćinut nekih cca 25- 40 min da se smlaći i da hrana upije sve one sastojke koje pripremamo, u svakom slučaju je puno ukusnije kad malo odstoji nego da se odmah krene vrelo jesti.
Obična palenta, kad se skuha, odvojiti u tanjur i potom naribati kozjeg sira (u tragovima...)- palentu skuhat na žlici maslinovog ulja i vrlo malo soli. Može se jesti ujutro kao doručak.
Uvečer kompot od jabuka, pa kad se skuha dodati kamilicu, uz to se može pojesti šnita dvopeka ili raženog kruha ( po mogućnosti ne iz pekare ako se da onda domaći). Može se zamotati u celofan ili foliju pa se kroz duže vrijeme jede, kruh stariji dva ili tri dana je puno bolji i zdraviji nego svježi.
Eto toliko od mene, nadam se da će se i drugi uključit sa svojim recepturama, pozdrav! emoticon
by Sani Meni su rekli da mahune ne smijemo jesti a ni raženi kruh zbog grube celuloze emoticon . Možda to ne smijemo mi koji smo operirani,a ulceraši smiju, ne znam. Ukoliko to smijete super.
by dany9 Vjerujem da svako ima svoj uži izbor hrane koji mu odgovara zato smo tu da doznamo od drugih što jedu i njihove recepte, no međutim jako slab je odaziv po ovoj temi, a vrlo je bitna i značajna jer jesti moraš svaki dan. Nadam se da će se ubrzo uključit i drugi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #1 on: February 19, 2010, 04:31:51 PM » |
|
by Sani U potpunosti se slažem.
by ira2 Pohani kruh: umutite 1-2 jaja, dodati malo mljeka, u to namočiti kriške kruha sa obje strane, staviti na papir za pećenje i staviti u pećnicu da se ispeće, par minuta na 250,(verzija pohanog kruha bez masnoće), pećeno premazati pekmezom.
by Nata6 I meni su rekli ne mahune i ostalo povrće jer je puno vlakana i teško za probavit, zatim ne žganci tj kukuruz općenito, zatim ja ne jedem juhe jer od njih odmah letim na wc, zatim ne kompoti jer je voće općenito isto puno vlakana koja štate bolesnim crijevima. Ali očito da je sve individualno i ovisi u kojoj se fazi bolesti osoba nalazi.
by dany9 emoticon Teško je, stvarno što jesti, individualno je od osobe do osobe, nekome jedno smeta dok drugome isto to je glavno jelo, zato smo tu da izmjenimo recepte i mišljenja. Evo još jedne od idea: U expres loncu skuha se integralna ili divlja riža - 1 šalica od čaja i pola šalice ječma ,od kad zakuha onda još cca 1 sat,procijedi se i pomiješa sa umeboshi pastom, a u pršuri se na suho desetak sekundi na laganoj vatri poprži suncokretove sjemenke i posipa se po riži.Tko može ili smije može dodati samlivenu na mlinac za kavu lješnjak i mendulu, te se tako sve pomješa i jede.Preporuča se kao jutarnji obrok. Pozdrav s nadom da će se i drugi ukljućiti sa svojim prijedlozima! emoticon
by Livija Evo jedna salata. Naribaju se krastavci i doda se malo luka, soli i jogurt(može i vrhnje, ali meni vrhnje zna smetati za razliku od jogurta), količine po želji (može se i malo papra, ali ja to ne stavljam zbog crijeva). Sve se pomješa. Ta se salata radi na otocima, iako sam verziju slične salate s još dodanim orasima (ne mogu zamisliti da to ide zajedno ali eto...)vidjela na tv da se radi negdje u unutrašnjosti.
by Sani
quote: Nata6 wrote:
I meni su rekli ne mahune i ostalo povrće jer je puno vlakana i teško za probavit, zatim ne žganci tj kukuruz općenito, zatim ja ne jedem juhe jer od njih odmah letim na wc, zatim ne kompoti jer je voće općenito isto puno vlakana koja štate bolesnim crijevima. Ali očito da je sve individualno i ovisi u kojoj se fazi bolesti osoba nalazi.
Meni su rekli da smijemo žgance, i čak sam ih dobivala i u bolnici, a meni bude super kad ih jedem! Kompot od jabuka bi se smio, ali ne dodavati šećer nego neko sladilo. Doduše ja stavim šećer i ne smeta mi, čak tako kuham i breskve. Vlakna sadrzi svjeze voće i povrće, a kuhanjem iz voća nestaju, i iz nekog povrća.
by Sani Takodjer se ne smiju ni salate, pogotovo krastavci koji su teski i zdravijima, ali ako vama ne smetaju super. Meni bas znaju naskoditi. Kažu da se ni sjemenke ne smiju. Tu smo da eksperimentiramo.
by Livija
quote: Sani wrote:
Takodjer se ne smiju ni salate, pogotovo krastavci koji su teski i zdravijima, ali ako vama ne smetaju super. Meni bas znaju naskoditi. Kažu da se ni sjemenke ne smiju. Tu smo da eksperimentiramo.
Meni krastavac ne smeta, samo ne smijem staviti previše luka jer mi on zna ponekad naškoditi.
A puru (žgance) strašno volim i paše mi crijevima.
by Livija Meni za doručak paše da prepečem u pekaču kruh np. jedan dan star i onda ga namažem omegolom dok je topal da se rastopi. To mi isto ne smeta stomaku.
by dany9 Evo još jedan: U vodu stavite mlade ljutike 10-15 komada, to je ona suha što se kupuje za sjeme, očistite i u vodu skupa sa jednim porilukom manjim i jedna glavica češnjaka i jedan krumpir i polovicu manjeg pomidora kad prokuha stavi se malo paštice i dok pašta ne smekša se kuha. emoticon emoticon Ovo što je Livija navela kruh u toster pa namazat dok je topal samo sa ghee maslom - odlična stvar. emoticon emoticon
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #2 on: February 19, 2010, 04:39:17 PM » |
|
by katja20
ira2 wrote:
Pohani kruh: umutite 1-2 jaja, dodati malo mljeka, u to namočiti kriške kruha sa obje strane, staviti na papir za pećenje i staviti u pećnicu da se ispeće, par minuta na 250,(verzija pohanog kruha bez masnoće), pećeno premazati pekmezom.
Very interesting!makar ja ne smijem mlijeko ali dobra je ova stvar peći u pećnici hranu bez masnoća. Ja tako radim sa ribom kao što je Sani navela jer ionako jedemo iznutra riblje meso koje je lagano i lako probavljivo.
Ja inače većinom jedem sve kuhano i to ne vlaknastu hranu(mahune, poriluk), luk i češnjak su mi prejaki makar i kuhani pa kuham odnosno raskuhavam-tako da se crijeva ne muče-rižicu, tjesteninu na koju naribam tvrde sireve( a najbolje mi pašu sirevi s plijesnima), u juhice stavljam piletinu, puretinu, nekad i ribicu (oslić oćišćeni od Leda), malo narezanog krumpira, mrkvicu, i na kraju znam dodati malo pasirane rajčice da poprimi malo jači okus jer rajčica sa kožicom i košticama mi šteti, kao i mahune, i poriluk jer je vlaknast pa se čudim koliko različito jedemo emoticon . Za doručak si znam skuhati jaje, obavezno svako jutro čaj-pisat ću o njemu u istoimenoj temi, i nikad ne jedem friški kruh već jedan dan odstajali.Tost mi je nekako pregrub. Meseko obično jedem iz juhe kuhano, a dok nema juhe meseko dinstam na vodi i malo ulja.Uz to si znam složiti pire od krumpira sa omegolom. I da, nikad ništa vruće ni hladno!! Kao što ste vidjeli, jedem sve jako lako probavljivo da se crijeva ne muče. Vodu pijem iz posebno filtriranog sustava koji mi je ugrađen kraj pipe ili jamnicu-nikako iz vodovoda. Dobro , mislim ovo je sad dijeta koje se pridržavam dok mi je loše inače si znam baciti u usta svašta kao i vjerujem svi ostali ... emoticon
by Livija Evo što ja radim kad me uhvati volja za šnicelima kojoj ne mogu odolit. Stavim vrlo malo ulja i zagrijem ga. Šnicel posolim i pobrašnim i bacim ga na tavu tek kratko s obe strane, dodam luk (bijeli, ne kapulu) i odmah vodu da luk ne zažuti i da ostane blaži, dodam sitno narezanu mrkvu, samo komadić sitno narezane paprike (da pusto miris i aromu), petrusimul (peršin), i na vrh žlice malo vegete (to ako mi je dobro, može i bez toga). Doda se po potrebi još malo soli (pogotovo ako nema vegete) i krčka. Ima dvije mogućnosti safta: a) dodati odmah malo pomidora (rajčica) ili konšerve pa imati uobičajeni saft b)krčkati (bez dodatka rajčice) i pri kraju (skoro sat vremena) pustiti da se smanji količina vode i dodati nacijeđeni limun (meni draža verzija na kiselo)za par min. skinuti s vatre. Meso je u biti više kuhano, jer se krčka sat vremena i pazi se da uvijek ima vode (nadoda se kad treba). Saft bude jako ukusan (pogotovo ovo s limunom). Znam dodati i listić dva kadulje.
Jedem s purom (palenta), pireom ili rižom.
Za zdrave ljude može se umjesto limuna namazati šnicele pri kraju senfom koji daje kiselost i posebnu aromu. To radim dragome i ponekad griješim dušu pa pojedem i ja
by ira2 I ja radim slično kao Livija, samo ja dodam puno povrća (mrkva, korjen peršina, celera, list kelja, zelja, paprika, cijeli oguljeni paradajz, češanjk)i na kraju to povrće izmiksam štapnim mikserom, vratim u tavicu, dodam juhe ili vode i malo pasirane rajčice ako treba i to je saft super, a meso je posebnog okusa od povrća. Umak za špagete: na maslinovom ulju kratko propržiti mljevenu teletinu i puretinu, dodati vode da pokrije meso, naribati 1 mrkvu i korjen peršina, nasjeckati sitno 1 režanj češnjaka (ako ga ne podnosite staviti cijeli pa poslije izvaditi, staviti začine koji vam pašu, dodati pasirane rajčice i kuhati.Cjelo vrijme paziti da ima vode. Preliti preko špageta. Rižoto: narezati na kockice bijelo pileće meso, malo prepeći na maslinovom ulju, dodati naribanu mrkvu i korjen peršina(ili narezano na sitno),narezani oguljeni paradajz, nasjeckani češnjak, zaliti juhom ili vodom i dinsti,pred kraj dodam malo limunovog soka, kad je gotovo u to dodati kuhanu rižu i grašak (ja kupim u konzervi i ogulim mu kožicu - je to gnjavaža, ali kožica jako napuhava)Rižoto mora biti jako saftan. Katja20 - ako ne podnosiš mlijeko možeš kruh namoćiti samo u razmućeno jaje.
by Sani Što se tiče umaka za špagete i ostalu tjesteninu (rižu i sl.) ja mljevenu teletinu ne upržujem uopće na ulju nego stavim meso odmah u malo vode da se kuha zajedno sa isjeckanim crvenim lukom (kapulom) i stavim čak 2 mrkve naribane,malo soli i pasiranu rajčicu. Dodajem uvijek po malo vode. Ponekad ako hoću da baš bude gust umak na kraju razmutim malo brašna u hladnoj vodi i to dodam umaku da ga zgusne. Na kraju dodam isjeckanog peršina.
by Nata6 Svaka čast! Vidim da dosta vas koristi i ulje i razne začine i luk...Ja jedem samo kuhano meso, čak ni mljeveno, pečeno ništa, dinstam samo na vodi i mrkvi. To mi je sve savjetovala jedna nutricionistkinja u bolnici. Naravno, opet kod svakog je individualno.A na voće i povrće, tj.salate ni ne pomišljam. Najviše me strah da od nečeg novog ne dobije bolove, koji znaju bit ubitačni, pa se onda od svega suzdržavam emoticon Zanima me jel koristite zepter, ja sam nedavno kupila i sve kuham u njemu, super mi je!Iako košta ko grčka emoticon
by dany9 Malo smo stali sa receptima i ovom temom iako je vrlo interesantna, jer svaki dan moramo jesti i vjerujem da svako od nas nekako izlazi na kraj sa različitim načinima pripremama hrane. Nadam se da će se i novo registrirani na ovom forumu priključiti i dati svoje sugestije i recepte. emoticon
by Mirjana Evo jedan recept za sladokusce,
ShNE-NOKLE Potrebno: 1l.mlijeka,sipka vanile,secer,6 jaja,kasikica brasna. Priprema: Staviti mlijeko da provri sa malo secera i sipkom vanile.Ulupati cvrst snijeg od 6 bijelanaca,vaditi kasikom knedle i kuhati na kratko u mlijeku koje jos vrije.Vaditi ih resetkastom kasikom u vatrostalnu posudu . Umutiti u meduvremenu zumanca sa 6 kasika secera i kasikicom brasna i skuhati u preostalom mlijeku zuti krem,preliti preko knedli od bijelanaca. Ohladiti i ukrasiti izrendanom cokoladom. Ja umjesto secera stavim sladilo ”Splenda”.
Dobar tek emoticon
by Mirjana Ja pravim palacinke sa mlijekom od rize, pecem ih na tavi bez i malo masnoce i filujem sa izrendanim keksom koje sam dodala sladilo i opet malo mlijeka od rize, tako da nije suho. Stvarno, vi koji vec mozete da jedete razlicite stvari, mozete filovati palacinke na vise nacina, pa cak i sa tim vasim sososvima od rajcice.
by Ena82 Pasteta bez masti:Skuvati pilece belo meso u ekspres loncu.skuvati jedno jaje.Sacekajte da se meso i jaja ohlade,saseckati i izmiksati,po zelji posoliti. Keksi:Pomesati u jednakim kolicinama bijelo i heljdino brasno,dodati 125g maslaca,malo soli,cimeta u polovinu,mlevenog kima u drugu polovinu testa,jedno celo jaje i joguta i vode koliko da se dobije konpaktna masa.Razvuci testo,oblikovati modlama keksa i peci u ugrejanoj rerni na 25o stepeni. Heljdine kore:u pola litra kljucale vode sipati 3 supene kasike pirincanog ili sojinog mleka u prahu,potopiti 200g heljdinih rezanaca,sacekati da se prohladi i pojesti. Povrce sa mesom:Oljustiti ,u specijalnom aparatu odvjiti rajcicu od semjenki i skuvati.Posebno skuvati mlad krumpir i mrkvu,saseckati na komadice.Unapred pripremljenu pastetu po zelji umesati u paradajz pa sjediniti sa pripremljenim povrcem. salata od tofua i ribane cikle:Kuvano i ohladjenu ciklu naribati na sitno,naribati preko kuvani tofu,takodje na sitno,dodati maslinovo ulje,jabukov ocat i limun i soli po zelji,eventualno malo jogurta. Prijatno......
by Nata6 I ja pravim palačinke s rižinim mlijekom, ali mežem i sa marmeladom dijetalnom, ili svježim posnim sirom. Evo jedan kolač, brzo i jednostavno: Biskvit: prvo istući snijeg od 3 bjelanjka, zatim mješati 3 žutanjka sa 12 žlica šećera(ja stavim smeđi), dodati 12 žlica mlijeka( rižinog ili neko drugo), 16 žlica brašna, prašak za pecivo i na kraju dodati snijeg. Pola smjese zapeći, zatim sipati nadjev i ostatak smjese i ponovo staviti peći. Nadjev: 30 dag sira, 2 jaja i 1 žlica šećera. KOH OD RIŽE: Ukuhati 25 dag riže i 1 vanilin šećer(po želji) u 1 l mlijeka(opet rižino), posebno izraditi 3 jaja i 6 žlica šećera(smeđi), dodati kuhanoj riži, peći na umjerenoj temp. 20 min. DOBAR TEK!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #3 on: February 20, 2010, 12:46:42 PM » |
|
by crvena28 Nakon kratkog razdoblja stroge makrobiotike i 46 kg žive vage, počela sam jesti svašta. Zepter suđe je i za mene zakon.Npr. danas sam pekla piletinu tako da sam je bacila na zagrijanu tavu, pustila da se zapeče, nadolijala vode, pa se praktički skuhala, pred kraj sam izlijala vodu u posudu, pojačala plin i pustila da se piletina zapeče. i eto pečene piletine bez masnoće. Meni je super na pari skuhana brokula skupa sa par češnji češnjaka, sve skupa usitniti i ubaciti u kuhanu tjesteninu. Tjesteninu zaliti zobenim ili sojini m vrhnjem, posoliiti i još malo lagano prokuhati. Mljac. Desert mi je: par naribanih jabuka, jabuke stisnuti na ruke da izađe sok, dodati brašna toliko da se mogu napraviti kuglice i ubaciti u vruću vodu. Kad isplivaju na površinu gotove su. Prelijati sa par žlica rižinog slada i posipati sa preprženim mrvicama( u tavu staviti mrvice i stalno miješati dok lagano ne potamne-znači bez ulja) ili možete posipati sa mljevenim orasima , lješnjacima ili bademima. Umjesto brašna možete koristi i namrvljene petit kekse, pa je okus još bolji. Njoke od griza: zakuhati ili rižino ili zobeno mlijeko ili pola vode, pola mlijeka, dodati integralni griz ili dinkel griz iz DM-a te malo soli, miješati dok se ne skuha.Kad se ohladi , dodati toliko brašna da se može napraviti kobasica, koja se reže na njokice. to isto tijesto znam razvaljati, napraviti kockice i puniti namazom od rogača( carobella) ili marmeladom , ili čak znam napraviti knedle. Super mi je i prisiljeno zelje. Svježe zelje narezati, zaliti vodom i pasiranom rajčicom da pokrije skoro sve zelje, usitniti par češnji češnjaka i malo peršina,posoliti. Da bi bilo gušće dodam malo griza, kuzu praha i žlicu brašna, sve razmućeno u malo vode i još prokuham. Ili: skuham ribu, vodu iskoristim tako da dodam kuhanu smeđu rižu i kuham tako dugo dok riža ne pusti sluz, pred kraj dodam narezanu mrkvu i mladi luk, malo maslinovog ulja. Skuham tjesteninu ili krumpir na kockice, usitnim očišćenu ribu( ili filete) i ubacim u gore navedeno, posolim,dodam malo maslinovog ulja i mrvicu mljevenog ružmarina te usitnjenu blitvu kuhanu na pari. to je za sad sve. dobar tek!
by lik9 jos recepta emoticon emoticon
de dajte da imam sta pokazati mami da mi kuha.
by Nermina Do otkrivanja UC nikad nisam voljela jesti kuhanu hranu... tako da sam tokom prilagodbe na kuhano omršavila nekih 5-6 kg. znala sam plakati i jesti, sve mi je bilo bez ukusa i stalno sam bila gladna. A onda sam se navikla i sad preferiram kuhano i bez masnoća. Najgori mi je doručak pošto radim. Svaki dan nosim kruh star dan- dva,ili prepečenac, pa nemasni sir, acifofil, nemasno mlijeko, pekmez.... ma muka mi je od nabrajanja. Neki dan sam napravila prekršaj i pojela ogromni sendvič sa pourečom đniclom, majonezom i ne znam ni ja kakvim dodacima. POsljedice su bile katastrofalne... dva dana napuhana kao žaba, grčevi, nešto učestalija trčkaranja u wc... sad idem spavati a sutra ću uvrstiti patr recepata koji se ne razlikuju puno od ovih koje ste naveli... da imam dobru štrudlu bez kvasca... jako pogodna za nas.
by Nermina recept za štrudlu
1 jaje dobro umutiti te dodati 3 male šalice mlijeka, jednu i pol šalicu ulja, 2-3 šalice šečera. Sve dobro umutiti te dodati brašno i 2 praška za pecivo. Brašno dodavati dok se ne dobije glatko tvrdje tijesto. Podijeliti smjesu u tri dijela i razvući ih. Premazati džemom il pekmezom i uviti u rolade. Premazati sa jednim umučenim žumanjkom. Peći 30-35 minuta na 220 stupnjava.
Meni je super i mislim da će se svidjeti i vama...
by ragnina Evo jednog mog recepta za dorucak:
Sastojci:
2 sake prosa 1 saka bajama 3 zlicice kokosovog brasna 1 banana 1 zlicica meda malo vode
bajame i proso preko noci potopite u vodi.ujutro samo nakratko bajame ubacite u vrelu vodu, pa ih izblansirate (skinete koru), za to vrijeme 5 minuta kuhate proso i zatim ga ostavite malo da stoji u vreloj vodi. zatim sve sastojke ubacite u mikser i eto ukusnog kaloricnog i lakoprobavljivog pudinga za dorucak
by Nermina
quote: ragnina wrote:
Evo jednog mog recepta za dorucak:
Sastojci:
2 sake prosa 1 saka bajama 3 zlicice kokosovog brasna 1 banana 1 zlicica meda malo vode
bajame i proso preko noci potopite u vodi.ujutro samo nakratko bajame ubacite u vrelu vodu, pa ih izblansirate (skinete koru), za to vrijeme 5 minuta kuhate proso i zatim ga ostavite malo da stoji u vreloj vodi. zatim sve sastojke ubacite u mikser i eto ukusnog kaloricnog i lakoprobavljivog pudinga za dorucak
dobro zvuči...al kokos mi baš ne sjeda.
Interesuje me
možemo li koristiti heljdino brašno.. ono mi je njam,njam
by Idriel
quote: ragnina wrote:
Evo jednog mog recepta za dorucak:
Sastojci:
Pa to je dorucak za prepelice. Gdje je tu hrana. Nemogu ja na tom zivjet. Ipak volim spekec za rano jutro. emoticon emoticon
by Zoran11 ne bi bilo loše napraviti druženje u kuhinji nekog restorana i onda svatko napravi svoj recept ili više njih koji se snime na dvd, naprave još u pdf formatu i svatko ima IBD kuharicu
ma ne bi bilo loše prikupiti donacije za kuhinju pa još i restoran otvoriti; još će biti završio građevinu, otvorio restoran
pun sam ideja, osjećam se živo, no zato komp rikava, valjda sam mu se napio energije
by shimy
quote: Zoran11 wrote:
ma ne bi bilo loše prikupiti donacije za kuhinju pa još i restoran otvoriti
to bi bilo odlično, kuhinja po našoj mjeri, mnogi zbog posla ili studija nemaju vremena pripremati zdrave i nutritivne obroke
da li netko zna za kakav restoran gdje i mi mozemo klopati bez previse objasnjavanja tipa: bez masti bez zacina samo kuhano moze sol...
by Nermina Da smo u istom gradu mogli bi i razgovarati o otvaranju restorana...ovako nam ostaje da se snalazimo. Vjerujte da me muka hvata pri pomisli na doručak, kad želim nešto naručiti detaljno moram sve ispitati, šta sadrži, jel papreno, da li je masno.....a još mi je gore kad odem u pekarnu tražiti peciva stara dan-dva. Gledaju me kao da sam sa marsa pala. I zato moram nositi od kuće stara peciva ili otići u neki od večih marketa....
|
|
|
|
« Last Edit: February 20, 2010, 02:47:00 PM by Gugl [Bot] »
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #4 on: February 20, 2010, 03:14:20 PM » |
|
by shimy
quote: Nermina wrote:
a još mi je gore kad odem u pekarnu tražiti peciva stara dan-dva. Gledaju me kao da sam sa marsa pala.
haha emoticon i mene
by katja20
quote: shimy wrote:
quote: Nermina wrote:
a još mi je gore kad odem u pekarnu tražiti peciva stara dan-dva. Gledaju me kao da sam sa marsa pala.
haha emoticon i mene
haha ovo je dobro.. ja si jednostavno kupim peciva ili kruh pa čekam dan-dva da odstoje emoticon koje mi komedije imamo emoticon
by Mister No Pozdrav,evo tu se nalazi barem dio onog što tražim a to su recepti za nas "posebne".Nemam nikakav recept al primjećujem da pojedinci koriste nekakve namirnice koji su meni (imam chron)jednostavno zabranjene a tu ide i voće i povrće,bajami kikiriki i sl.Od voća jedem samo bananu i kompot od jabuke - jednostavno me strah drugo probat; salatu jedem rijetko i tad mora bit mlada, na kisele krastavce i ne pomišljam,mmmm što sam ih volio i papriku zelenu isto.Bitno je i to što se smije da se spremi na pravilan način.Med kako piše u bolničkom meniju za chron je dopušten međutim moj specijalist kaže da on otvara pa sad ti vidi jel ti paše il ne.Ja ga stavljam u čaj umjesto šećera. Jel ima ko recept za paštašutu?? emoticon Stari kruh nikad nisam volio pa tu se malo švercam,osim kad mi podvale haha
by dodolinka pa sad kako vidin da stvarno dosta toga ne jedes mogu napisat jedan recept za pastu sa soyinim vrhnjem za kuhanje i tikvicama...mozes tu stavit i gljive ako ti odgovaraju....na tavu stavis maslinovo ulje( ili koje koristis) i na tako hladno ulje stavis jedan luk narezan i izribane tikvice....bas ih ribaj na ribez....i ubaci gljive da sve to omeksa na laganu vatru...kad vidis da je pri kraju dodaj to vrnje i to ti je kako umak za tjesteninu...ja inace takve stvari volin pa eto...gusti su gusti...naravno da od zacina stavis kako ti sta odgovrava...sol papar....sta vec koristis...eto pa provaj pozz
by dodolinka meni osobno gust zadnje vrime je teleca brzola ispecena na grill tavi bez iti malo ulja....samo je poslolim i istucen prije pecenja....i kad je gotova preolijen je maslinovim uljem...uz to kao prilog nesto zelenjave...sad je vrime kupusa(kelj ja mislin da vi kazete) a kako mi pase samo vrsta verzot onda njega skuham sa dva kumpita i naravno meni nista ne ide bez malsinovog ulja...i to mi je za lizat prsteeee... emoticon
by dodolinka a evo jos nesto od mene...pura(palenta) se skuha da bude malo gusca...bas da se stvrdne i pospe se cimetom...i to ja jeden kao slatko kad mi organizam se zazeli...mmm...ja jos stavin i malo smedjeg seceraemoticon
by dodolinka samo jos da kazen da san u pocetku bas pazila na prehranu i doslovno bila zeljna svega ali san vidila da meni to uopce ne utjece na razoj i ili pojavu upale....jednostavno...kad mi je crohn aktivan onda mi sam zrak smeta a kad nije upala onda jedino sta mi smeta je mliko i to je to...ja jeden inace zdravo ali koji put se organizam zazeli i ne zdrave hrane...i to si udovoljin....eto jutros san npr. marendala sendvic od bilog kruva sa mortadelon i majonezon..i gustala san ka prasicaemoticon) nije mi naskodilo niti ista...a super san se osecala nakon toga.... ali kako ste vec i samo rekli..svaka osoba je individua za sebe i to je to....
by Sani
quote: dodolinka wrote:
meni osobno gust zadnje vrime je teleca brzola ispecena na grill tavi bez iti malo ulja....samo je poslolim i istucen prije pecenja....i kad je gotova preolijen je maslinovim uljem...uz to kao prilog nesto zelenjave...sad je vrime kupusa(kelj ja mislin da vi kazete) a kako mi pase samo vrsta verzot onda njega skuham sa dva kumpita i naravno meni nista ne ide bez malsinovog ulja...i to mi je za lizat prsteeee... emoticon
Verzot je zapravo kelj, a kupus je kupus (ono šta u Dalmaciji zovu bili kupus emoticon )
by Mister No pa kako sam razumio ne smim ništa jest što ima ta vlakna mislim na povrće,a tu spadaju i gljive,dat ću materi na razmatranje ona ionako kuha, ova bržolica mi je zanimljiva emoticon ,a majoneza eee nekad je bila prisutna u velikim količinama,jebeš sendvić bez majoneze
by dodolinka ma sanjo moja kod nas u splitu sve je to kupusemoticon mi smo to pojednostavnili.
a sta se tebe tice misteru...ne znan provaj sa verzoton....meni jedino on odgovara od tih kupusara( ne znan kako da ih drukcije nazoven)....bili kupus ne mogu....mislin je da me samo napuse ali eto izbjegavan ga kad nisan doma cili danemoticon) ili nas sta je jos lipo....mater mi kupi mladog sira na pazaru i nareze ga na fete..ono po centa debele i na grill tavu samo da uvati malo boje i to polijen maslinovin uljen....to mi je luudiloo!!!! pa uz to kombiniraj nesto...ne znan rizi na maslo ili sta vec... eto pa dobar tek...ako se sitin jos sta javin se!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #5 on: February 20, 2010, 03:28:38 PM » |
|
by dodolinka evo jos jedan extra recept...ja mislin da bi ovo mogli i oni sta skoro pa sve izbjegavaju..naime makrobioticki je recept... to san upravo vecerala i gustala san... emoticon
1 mala casa pahuljica smedje rize 1 mala casa vode 1 mala casa rizinog mlika
to se stavi kuhat sve na jako dok ne uzavre...posli se smanji na laganjiu vatru i kuha se nekih 10 min...vidite kad dodje u jednolicnu kasu...onda je gotovo... u to izriban jednu veeeliku jabuku, samljevene bajme(vi sta volite...ljesnjake, orahe..kako kome pase) i stavin suseno grzdje ili susene marelice izrezane na sitno...i naravno stavin malo cimeta uz jabuku...tako da bude malo slatkasto...ako van nije dovoljno slatko onda dodajte med ko ga koristi ili rizin slad...
znaci sve kupljeno u bio ducanu...i nije skupo...a meni je ukusno i brzo gotovo... eto dobar tek...provajte pa javite komentare....
ps...mozete tako i umisto rize zob, jecam, samo sta onda kombinirate sa zobenim mlikon...
by piroska vidim da je ovdje razgovor davno zavrsio, pa cu napisat jedan recept, mozda malo zivne emoticon
na maslinovom ulju i vodi se prodinsta sitno izrezana mrkva. kad omeksa doda se narezana tikvica, tunjevina (isprati od ulja) i zatim pasirana rajcica. u to sve doda se psenicnih klica i sojinih ljuskica po zelji (s time se gustoca regulira, a i tunjevina izgubi onaj zestoki okus i miris). od zacina stavim sol, biber, origano, bosiljak i majcinu dusicu. ako je pregusto, dodam malo vode. uz to skuham integralnu tjesteninu i zalijem ju s tim umakom. ko smije sir, moze dodati i malo sira, direktno u umak, ili naribati u tanjur emoticon ovak zvuci ko nis specijalno, ali psenicne klice i sojine ljuskice bas nekako promjene cijelu tu kombinaciju. one su mi sad hit u kuhinji emoticon
by dodolinka zvuci zanimljivo..jos te psenicne klice nisan upotrebljavala...buden ispobala nego piroska kako radis taj namaz od tunjevine i slanutka?
by piroska slanutak namocis vecer prije u vodi da omeksa. sljedeci dan ga samo skuhas u slanoj vodi, kad je kuhan izvadis ga (al vodu ne bacaj jer s njom reguliras gustocu, odnosno mazivost), stavis u multipraktik ili sta vec imas i usitnjavas ga dok ne postane ko krema. tunjevinu properes pod vodom (ja ju stavim u cjediljku i samo pustim vodu na nju jer ne volim to ulje u kojem se nalazi). ubacis ju u slanutak, sipas malo maslinovog ulja ako zelis, nasjeckas sitno malo cesnjaka (ovisno koliko zelis da se osjeti), ja nekad nasjeckam i svjezeg vlasca, ubacim papar, suseni persin, soli ako nije dovoljno slano, lanene sjemenke, sezam, nekad i suncokret (sto god imas od sjemenki) i iscjedim malo limunovnog soka. i to sve ponovo izmiksas i eto divne pastete. ako ti je pregusto dodas malo one vode u kojoj si kuhala slanutak, stavis u frizider da se ohladi i imas finu pastetu emoticon
by dodolinka uuu ludilo...eto to cu provat malo za promjenu od obicne pastete od tunjevine weeeee
by shimy Piroška, a koliko dugo ti pašteta može biti u frižideru, ono, da se ne kvari
by piroska a ne bas dugo, 3,4 dana otprilike. al to ti je tak kad nema kemije, zato ju i pravim...
by shimy Da li je držiš u nekoj posebno hermetički zatvorenoj posudi ili...
by piroska stavim u onu plasticnu posudicu za cuvanje hrane...ne znam kak se to zove, ma znas one najobicnije plasticne s poklopcem. a sad koliko je, i da li je to hermeticki zatvoreno, ne bih znala...ma stavis u bilo sta samo da je zatvoreno emoticon
a ako ti je slanutak tezak za crijeva (posto je on nesto slicno kao grah) za vrijeme kuhanja stavi komadic kombu alge. ona sve te teske stvari (grah, grasak, mahune...) cini lakse probavljivima.
by dodolinka ala kad smo kod hrane upravo san bila kod suside na veceru, radila je za svoje drustvo pa i mene pozvala i vecinom se hrani makrobiotikon...na pjatu san dobila; 4 vrste zitarica sa maslinovim uljem, slanutak sa mladim sirom i crvenom kapulom, kuhana leso brokula, leca na salatu sa persinom i lukom, tunja pecena a kao predjelo krem juha od narancaste tikve i crvene lece...i odusevilo me sve...e da zaboravila spomenit srdele kuhane na pari i zacinjene sa maslinovim uljem, lukom i persinom...sve mljaaac emoticon emoticon emoticon a desert da ni ne spominjem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #6 on: February 20, 2010, 03:46:01 PM » |
|
by dodolinka e da piroska...ta kombu alga, dal se osjeti u grahu kadga kuhas....jer obozavan grah a zna me napuhat...vazno da mi ne promini okus graha i odna iden u nabavu te alge
by piroska ma nista ti to ne promjeni, isto sve, okus isti... ne kuzim kak to djeluje i dal djeluje...ja sam uvijek ko balon nakon povrca tak da ti objektivno ne mogu reci da li je ok il ne....probaj! znam samo da svi kazu da djeluje....al ja sam propali slucaj za sve sto svima djeluje....meni ne...eto danas 9 puta na wc, a jela rizu....
a ova makrobioticka vecera zvuci tako fantasticno! al bome tesko se presaltat na to, probala ja i jos se trudim al meso je meso. jebemu meso emoticon
by dodolinka ma nisan ni pobornik makrobiotike ali komabinacija sa meson mi jevrhunska...te neke prozivode kao mlijeko i zitarice i grckalice san zaminila makrobiotskim proizvodima...isto tako kad kuhan tjesteninu uzmen njihovo vrhnje za kuhanje...i tako...ali bez mesa ne bi mogla...nisan sad neki mesozder ali ono kad pojeden biftek poletin od energijeemoticon a i ko bi bez mog prsutica i domace pancete...jedino to na sendvic i stavljan a salame ne koristin....rijetko. i da...da ti pravo kazen...ova moja susida otkad je presla samo izricito na makrobiotiku a od toga ima po godine...em je smrsavila em je cila usukana u licu...bas neki bolestan izgled... ali ona se osjeca zdravo, tako kaze, pa eto..puno joj ne govorin
by piroska ja imam prijateljicu koja se hrani samo vocem i sjemenkama i kaze da joj je super.ja bi voljela da mogu tako, al neznam, mislim da bi se usukala.
a sto se tice mesa, nije da mi je potrebno i da se ne mogu najesti samo od povrca, ali volim okus mesa. trudim se jesti ga sto manje. a salame, hrenovke, pastete i ostale pizdarije uopce ne jedem, vec duze vrijeme, mlijeko i sve mlijecne proizvode sam potpuno izbacila. pijem sojino, kuham sa sojinim vrhnjem za kuhanje, ne jedem nikakve sireve, jogurte, vrhnja...cak ne jedem ni hranu na kojoj pise da su moguci tragovi mlijeka. jaja isto tako, sve u cemu pise da su moguci tragovi jaja, ne jedem. tjesteninu kupujem integralnu, bez jaja, kruh sama pecem, ne koristim bijelo brasno, povrce jedem svjeze, izbjegavam smrznuto, izbjegavam paradajz i papriku jer to ne probavljam (nemam pojma zasto), jedem puno rize i heljde, rijetko koristim secer, nikad ne jedem one neke instant kupovne stvari, ne jedem cipseve i kojekakve grickalice, ne pijem kupovne sokove, ne jedem kolace jer su uglavnom sa jajima...uf, svasta sam tu sad napisala...
by dodolinka ja jedino mliko ne pijen jer mi smeta ali dapace, jeden dosta mladog sira, pijedn svaki dan probiotik jogurt...i ja secer ne konzumiran, doma iman rizin slad a od sokova pijen one vocne kad san u kaficu, mogu ti rec da sebi cak i priustin koji pur coctu...jednostavno me uvati samo takva zelja i onda san happy emoticon tjesteninu isto integralnu koristin, kruh puno i ne jeden a u biti konzumiran neki od zitarica i traje mipo par dana...
by lisica Ja pecem piletinu u onoj vrecici za pecenje. Kupim batak i nadbatak (ili kako mi Slavonci kazemo: buncak i plecance) i bar sat vremena prije pecenja ga istrljam sa solju i vegetom (ok, bez vegete se i moze, stavite zacine koje vi volite i smijete) i ubacim u vrecicu skupa s krumpirima narezanim na kocke. Vrecicu probusim na par mjesta i ubacim u pecnicu. Pecem malo vise od sat vremena na nekih 180°. Znam da ne bih trebala jesti kozicu, ali bude tako fina i hrskava... njam...
I evo jos jedan za dorucak s lanenim uljem (preuzeto sa coolinarike): izmijesa se posni sir, nemasni jogurt, laneno ulje (ja stavim zlicicu-dvije), sjeckani ljesnjaci i med. Meni jaaako fino. (med mi ubije onaj gadni okus lanenog ulja)
by Salihodzic Nermina Ja svako jutro pijem po jednu kašiku lanenog ulja....navikla sam pa mi i nije gadno.....mlijeko mi ne smeta, ali koristim ono sa malo masnoće, puno probitika, od suhomesnatih proizvoda jednimo dimljenu pureču šunku i dimljena pileća prsa ( 1% masnoće ) ponekad Argetu sa manej masnoće, domaće džemove, mladi sir....
A mesu, baš kao i LIsica, pečem u vrećicama...mada ga većinom dinstam ili kuham....i tako dan za danom, nekad me ug+hvati muka, nekad se pomirim da tako moram...najgori mi je doručak pošto radim. Svako jutro moram sebi ponijeti šta ću jesti....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|