|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« on: April 01, 2010, 10:37:59 AM » |
|
by Livija Evo zahvaljujući ponovo otvorenim stranicama hucuka možemo staviti nešto informacija i na ovu temu. Na žalost datiraju od 2003. pa nisam sigurna dali se što mjenjalo. Ako netko zna neka se javi.
UTVRĐIVANJE STUPNJA INVALIDNOSTI
UTVRĐIVANJE STUPNJA INVALIDNOSTI
Svaka osoba koja ima tjelesno oštećenje, ima i stupanj invalidnosti. Da bi utvrdili stupanj invalidnosti potrebno je da fotokopirate svu liječničku dokumentaciju i dostavite ju u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, sa malim zahtjevom za utvrđivanje stupnja invalidnosti.
Što se dobiva ukoliko se dobije stupanj invalidnosti?
- 80% i višeg stupnja invalidnosti oslobađanja od plaćanja participacije u zdravstvu - oslobađanje plaćanja cestarine na autoputovima i tunelu «Učka» - oslobađanje plaćanje cestarine prilikom registracije osobnog vozila - 50 % popusta kod telefonske preplate - obilježavanje vozila za invalide, čime stječete i pravo parkiranja vozila na obilježena mjesta za invalide - dodatni popust kod obaveznog osiguranja vozila - pravo na povlaštenu RTV preplatu (malo teže ostvarivo, HTV ne odobrava svakome, stvar njihove odluke)
Ukoliko ćete imati bilo kakvih pitanja vezanih uz ostvarivanje navedenih prava slobodno se obratite.
NAPOMENA: Imaoci rješenja o stupnju tjelesnog oštečenja ne podnose novi zahtjev, već navedena prava ostvaruju tim rješenjem.
by LanaN stvarno nisam znala da mi s kolitisom i crohnom imamo invaliditet... kad sam bila upućena na procjenu radne sposobnosti na hzzo (nakon 6 mjeseci bolovanja), zaključak je bio da nisam izgubila radnu sposobnost i da je bolest u fazi liječenja po mišljenju specijalista - doduše, nisam ni željela u penziju ili tako nešto, nego se izliječiti i nastaviti raditi
nego livija, zanima me: kada ti utvrde stupanj invaliditeta, znači li to da te odmah šalju u invalidsku penziju ili se to samo odnosi na neke povlastice... da li ocjena o invalidnosti znači da ti je smanjena radna sposobnost? ja sa stomom isto mogu raditi ko i prije, ne primjećujem neku razliku... a očekujem da će biti isto i nakon što mi naprave reanastomozu
na što se onda zapravo odnosi invalidnost? na samu činjenicu da je čovjek operiran, da mu je odstranjen neki organ (crijevo) i da su mu napravili stomu ili pouch - ili invalidnost nastupa samo ako osoba zbog stome ili poucha otežano funkcionira na poslu?
ne kužim tu razliku, pa ako mi pliz netko to može pojasniti
by Sani Livija trenutno nije aktivna na forumu, pa sam ja preuzela ulogu moderatora, a odnedavno i CreedB...
Ovako, teško da ćete ostvariti ikakav invaliditet, ukoliko niste imali nijednu operaciju... takvo je zasad stanje... No, pošto ti Lana imaš sada stomu, imaš i tjelesno oštećenje (stoma nosi 80%).
Ponavljam: Da bi utvrdili stupanj invalidnosti potrebno je da fotokopirate svu liječničku dokumentaciju i dostavite ju u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, sa malim zahtjevom za utvrđivanje stupnja invalidnosti.
E sad, hoće li te slati u invalidsku penziju doista ne znam, ukoliko ti ne tražiš, ali ne vjerujem, u svakom slučaju raspitat ću se...
Uglavnom, kad ti na komisiji ustvrde stupanj tjelesnog oštećenja, tj. invaliditeta, s tim možeš ostvariti razne povlastice... Trenutno je aktualno pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, pa evo osobe s invaliditetom iznad 70 ili 80% (nisam sad napamet sigurna) oslobođene su participacije TRAJNO. Tu je već navedeno što još, u vezi cestarine, obilježavanje vozila za invalide...
Što se tiče radne sposobnosti, o tome opet odlučuje liječnička komisija... ovisi što radiš, kakvo ti je radno mjesto i trenutna zdravstvena situacija....
I odgovor na ovo zadnje pitanje je: činjenica da čovjek ima stomu nosi 80% invalidnosti, činjenica da mu fali dio crijeva nosi određeni stupanj... ostalo su varijacije... što mu je teže zdravstveno stanje, ima više komplikacija, naravno liječnici određuju i veći stupanj invalidnosti...
by LanaN hvala, sani... ma tko bi sad išao u penziju, zabava tek počinje emoticon ali ovo s utvrđivanjem invalidnosti vrijedi napraviti - pa da mi taj moj kolitis (počivao u miru) bar u nečemu bude koristan emoticon
a ovo što si napisala u vezi dopunskog osiguranja - imam dopunsko kod hzzo-a, a ti kažeš da su osobe s invaliditetom preko 80% oslobođene participacije... znači li to da uopće ne moramo imati policu dopunskog (jer pošto je imam, ionako ni sada ne plaćam participacije na preglede, uputnice, pretrage, hospitalizaciju, operaciju, lijekove s osnovne liste...), ili se to odnosi samo na neplaćanje participacije za lijekove s dopunske liste? (kad bolje razmislim, to sam ionako plaćala bez obzira na dopunsko - a sad ionako ne pijem nikakve lijekove jer mi više ne trebaju)
by Sani Ajme Lana što ga ti kompliciraš emoticon šalim se... Znam da sam pročitala na HZZO-u kako invalidi iznad 70-80% posto neće morati imati to dopunsko... sad nisam sigurna odnosi li se to na sve, i koji rade, i koji ne rade ili su u mirovini... trebalo bi pitati na HZZO... ja trenutno nemam vremena hodati tamo... Znači dobiješ onu karticu gdje ti piše da si oslobođena participacije, a to se ne odnosi na neplaćanje lijekova s dopunske liste, nego na neplaćanje kod liječnika, za pretrage, bolničko liječenje i sl.
by TomislavNZg83 Dajte molim vas, ne mogu nigdje pronac koja tocno dokumentacija mi treba, sta tocno trebam od lijecnice opce prakse (jer ona kaze da ne zna sta treba, cak spominje i nekakvih 400 kn, al nije sigurna za sta tocno)! Kaze da zahtjev za procjenu tjelesnog ostecenja-postotka invalidnosti sam kupim u narodnim novinama i ispunim. Niko nista ne zna, a na internetu nigdje nema jasnih uputstava sta napravit! Hvala.
by deborah5 ne treba ti nista, trebas otic na zdravstveno, tamo ces ispuniti neki formular i onda ce te zvati na komisiju da ti utvrdi invaliditet.
by deborah5 HZMO a ne zdravstveno sorry..i onda ti oni izdaju rjesenje i s tim rjesenjem ostvarujes sve sto te ide a to ti i pise na rjesenju kakva prava imas.
by TomislavNZg83 Aha, znaci da mi ne treba u ovom trenutku sva dokumentacija, nego samo ispunim taj formular koj tamo dobijem ili?... Hvala
by deborah5 ne ne ne, formular i dokumentacija bolesti se preda a onda te pozovu i onda se dakle utvrdi invaliditet
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #1 on: April 01, 2010, 10:46:36 AM » |
|
by TomislavNZg83 Bok. Ja sam Tomislav, imam 26 godina, a od svoje osme godine bolujem od kronove bolesti. Imao sam dvije opsezne operacije na kojima mi je ukupno uklonjeno oko 50cm tankog crijeva i cijeli desni kolon emoticon Konkretnih problema imam kao i vecina vas sa povremenim bolovima u predjelu crijeva i evo vec godinu dana se svaka dva mjeseca punim venoferom (intravenozno zeljezo), ali bez nekog veceg ucinka. Kako imam zavrsenu samo srednju strucnu spremu, i nemam nikog ko bi me "gurnuo" na neki lagan uredski posao u drzavnoj sluzbi, postao sam potpuno nesposoban za poslove kakve sam mogao radit (skladistar, vozac...) i kakve sam radio u preiodu od dve godine nakon druge operacije kada je bolest relativno mirovala. Kako sam zbog bolesti ostao bez posla, lijepo sam sa svojom doktoricom opce prakse ispunio zahtjev za invaliditet, dakle nisam trazio mirovinu, nego sam trazio da mi se prizna neki stupanj tjelesnog ostecenja. Nakon mjesec dana cekanja, dobio sam odgovor da mi je "odbijen zahtjev za invalidsku mirovinu"!!! WTF!? Kako ja nemam bas ni volje a ni zivaca vise da bi sad isao po pravnim sluzbama i samo jos vise dozivljavao stresove, ostavio sam da to tako bude. A sada pitam vas, dal je netko uspio dobit i na koj nacin makar to priznanje tjelesnog ostecenja za pocetak, jer stvarno svi cete se slozit samnom, osobe sa kronovom bolescu NEMAJU iste sanse u zivotu kao zdravi ljudi! by SaniBok Tomislav, imaš pravo, osobe sa Crohnom nemaju iste šanse u životu kao zdravi, ali to nažalost kod birokracije i onih koji pišu zakone ne prolazi lako. Već smo nešto pisali o utvrđivanju stupnja invalidnosti, tj. stupnja tjelesnog oštećenja, pa pročitaj pod Operacije i stoma/Utvrđivanje stupnja invalidnosti http://com4.runboard.com/bforumcruc.f6.t53(ova tema prvi post) Također je netko pitao u vezi naljepnice za auto: http://com4.runboard.com/bforumcruc.f2.t27819|offset=70 http://www.forum-cruc.net/index.php?topic=209.0 ( link na novom forumu, prebacio sam dio o naljepnicama u ovu temu, post ispod) by TomislavNZg83 Hvala. Dakle predstoji mi stresna borba sa najglomaznijim birokraciskim sustavom u Evropi. A dobro emoticon by Crvena29i meni su maknuli 50 cm crijeva, i ja sam predala zahtjev, i odbili su mi ga prvi put. ja sam čula da prvi put SVE odbiju, da treba ponoviti zahtjev. razlog zakaj su me odbili prvi put je da nisam imala crno na bijelo da sam izgubila 20 kg zbog bolesti- a dokumeni su ostali u bolničkoj evidenciji. budući da je to bilo 8 mjeseci nakon trudnoće, doktorica koja je primila zahtjev, je gubitak kilaže pripisla porodu i kao zato odbijanac. sad se spremam opet predati zahtjev,jer sad imam trojwe djece, doma sam na porodiljsko m i doma sam umorna, a kamoli da radim 8 sati. by TomislavNZg83Zanimljivo, meni uopce nisu obrazlozili zasto su me odbili. Zelim vam srecu, javite kako je proslo emoticon by Deborah5Dragi moji, ja sam zaista imala pozitivno iskustvo sa Hzmo, predala sampapire, zvali su me i bez problema sam dobila 80 posto invaliditeta, odma sam otišla u nadležni ured pri Županiji i dobila sam pravo pristupačnosti tako da i auto mogu parkitati na mjestima oznacena za invalide. Svakako moram reci da sam zaista imala pozitivna iskustva u svoj ovoj nedaci koja me snasla. by Deborah5i jos nesto, evo to sam danas doznala, svi koji su u radnom odnosu a dobili su invaliditet moraju na Poreznom kartonu dodati stupanj invaliditeta to znaci da im se placa nesto uvecava. nadalje ja sam dosada plaćala dopunsko zdravstveno osiguranje a uz rješenje će mi ga poništiti i napraviti novu karticu s kojom ću imati dopunsko ali bez plaćanja. eto toliko za informaciju. by TomislavNZg83Drago mi je da je bar netko imao dobro iskustvo. Ja sta god sam u zivotu od drzave trazio,u 90% slucajeva su me tretirali ko zadnje smece!... U ponedjeljak pisem zahtijev ponovno, pa cu se javit kad sve prodje. Drste mi fige! by SaniTomislave držimo fige, ali da ti napomenem kako deborah ima STOMU, što nosi odmah 80% tjelesno oštećenje, po svim pravilnicima.
|
|
|
|
« Last Edit: April 01, 2010, 10:52:29 AM by Gugl [Bot] »
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #2 on: April 01, 2010, 10:51:10 AM » |
|
OVO JE DIO O NALJEPNICI O AUTU TO SAM UZEO IZ POSTA OPERACIJE DEBELOG CRIJEVA LINK:http://www.forum-cruc.net/index.php?topic=209.0
by Drvena A jel iko isao po invalidsku naljepnicu za auto?
by dodolinka sta se tice naljepnice....e pa ja se svaki put sitin toga kad dodjen u grad i izudin se trazeci parking i onda naidjen na slobodno misto za invalide i kazen..e jesan glupa opet nisan isla...sutra cu... i tako vec dvi godine
by Sani Što se tiče invalidske naljepnice za auto, procedura je sljedeća: Prvo se mora predati na mirovinsko zahtjev za procjenu stupnja tjelesnog oštećenja, oni te pozovu na liječničku komisiju i da bi ostvarila ikakva prava moraš imati najmanje 80% tjelesno oštećenje. S tim rješenjem ideš u ured za gospodarstvo pri svojoj općini prebivališta, oni će najvjerojatnije tražiti još dodatno mišljenje mirovinskog, ali već ćeš od njih dobiti upute. Uglavnom ljudi dobiju na TRAJNU stomu 80% ali vrijedi pokušati. Vjerojatno će uskoro i ta mogućnost dobivanja invalidske naljepnice za auto biti ukinuta, nažalost.
by drvena Ma daj, kak mislis ukinuti?? Pa to postoji svugdje u svijetu. Vjerovatno je regulirano i zakonom. Anyway hvala na info
by Sani Mislila sam na ukidanje osobama sa stomom... tj prije je bilo da mogu samo osobe koje imaju invaliditet tj tjelesno oštećenje na donje ekstremitete 80% ili više imati naljepnicu, i neke druge dijagnoze... tako sam barem shvatila... A znaš kako to u nas biva, stalno kroje neke zakone kako paše njima.
by drvena a niš onda se moram požurit emoticon fala za info zvala sam ured za gospodarstvo i dobila sve informacije. uglavnom sad kad ce me mirovinsko zvat na komisiju moram tražit od njih nalaz i mišljenje osim procjene invaliditeta. Nadam se da će mi dati...kolko prođe vremena od kad predaš zahtjev dok te ne pozovu na tu komisiju?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomislav
Newbie
|
 |
« Reply #3 on: April 27, 2010, 01:15:25 PM » |
|
Evo bio sam u Hzmo-u danas i nemam pravo ni na sta! Zena je bila jako ljubazna i ljubazno mi je objasnila da je zakon takav, tj. da mog stanja nema u zakonu. Naime problem je sto sam "predebeo"! Sa moje dvije operacije bi doio neki postotak invalidnosti, ali posto imam 75kg na visinu 178, po tom zakonu imam previse kila i nemam pravo! Duhoviti su ti koji nam pisu zakone jel da? Da podsjetim operiran sam dva puta, gdje mi je ukupno odstranjeno 50-ak cm tankog crijeva i trecina debelog crijeva (desna hemikolektomija). Nemam stomu, ali imam tesku anemiju za koju mi ne pomaze niti direktno ubrizgavanje zeljeza u krv, vec dvije godine svaka dva mjeseca idem na "punjenje", nakon kojih mi se hemoglobin poveca npr. zadnji put sad sa 90 prije na 94 poslije punjenja! Preporuka: ako idete na operaciju, nemojte zurit sa oporavkom nakon! Jer ako izdrzite sa 49 kg dovoljno dugo, priznace vam se postotak invalidnosti! (Mislim nemojte me ozbiljno shvatit, samo pokusavam odrzat smisao za humor u teskim situacijama). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sani
Guest
|
 |
« Reply #4 on: April 27, 2010, 05:09:49 PM » |
|
Žao mi je Tomislave  Tako ti to ide sa zakonicima. Kako su krenuli i onima koji već imaju 80% tjelesnog oštećenja evo oduzet će i to malo prava koja su jedva dobili. Dočekat ćemo valjda i bolja vremena. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LanaN
|
 |
« Reply #5 on: April 27, 2010, 08:37:10 PM » |
|
o, bože... a koliko bi kila čovjek nakon svih tih operacija trebao imati da mu priznaju invalidnost  znači nakon operacije bi sam sebe trebao održavati u stanju zombija. koji debilizam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomislav
Newbie
|
 |
« Reply #6 on: April 28, 2010, 11:44:30 AM » |
|
Žao mi je Tomislave  Tako ti to ide sa zakonicima. Kako su krenuli i onima koji već imaju 80% tjelesnog oštećenja evo oduzet će i to malo prava koja su jedva dobili. Dočekat ćemo valjda i bolja vremena.  Sumnjam, ali nada umire zadnja!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #7 on: September 20, 2010, 02:18:14 PM » |
|
Otvoreno pismo Tomislava Vega, člana HUCUK-a Poštovane kolege. Želio bih podijeliti s vama probleme u kojima sam se našao. Moje ime je Tomislav, imam 26 godina. Od svoje osme godine bolujem od Crohnove bolesti, zbog koje sam imao dvije operacije, kojima mi je ukupno odstranjeno 50 cm tankog i trećina debelog crijeva. Pored svakodnevnih bolova, patim i od kronične anemije, od koje se liječim bez uspjeha na hematologiji KBC-a Rebro već više od godinu dana. Kao terapiju za osnovnu bolest koristim Pentasu, Imuran, Folacin i uzimam enteralne pripravke kao nadopunu prehrani. Također svakih mjesec i pol do dva mjeseca idem na hematologiju gdje dobivam željezo u venu (Venofer). To činim već godinu i pol bez nekog većeg efekta. Kako mi se bolest u zadnje dvije godine pogoršala (zbog anemije), ostao sam bez posla (jer mi je ugovor o radu bio sklopljen na određeno, a kako sam završio na bolovanju kada je ugovor istekao, nisu mi ga htjeli produžit). Zatim sam se javio u jednu tvrtku na natječaj za vozača i primljen sam. Međutim, tvrtka je zahtijevala liječnički pregled na medicini rada. Na tom pregledu mi liječnica, iz straha za moju i sigurnost drugih sudionika u prometu, nije htjela dati rješenje da sam sposoban za posao vozača, jer mi je hemoglobin bio 85. Prijavljen sam zavodu za zapošljavanje od srpnja 2009. godine (ne primam nikakvu novčanu naknadu)... Kako sam do sada radno iskustvo stjecao na fizičkim poslovima kao što su skladištar i vozač, ova anemija mi je još dodatno otežala obavljanje takvih poslova. Na pisani prijedlog liječnice obiteljske medicine, odlučio sam zatražiti pomoć od zavoda za mirovinsko osiguranje, najprije kako bi procijenili moju radnu sposobnost, te me eventualno poslali na neku prekvalifikaciju. Mjesec dana nakon vještačenja dobio sam rješenje na kojem je pisalo da kod mene nije nastupila invalidnost, te da mi je zahtjev odbijen! Zatim sam od istog zavoda zatražio utvrđivanje stupnja tjelesnog oštećenja (utvrđivanje stupnja invalidnosti). Međutim iako je liječnica koja radi u zavodu svjesna mog teškog stanja, vidi i prema nalazima i na meni da je bolest uznapredovala, ona mi ne može priznati tjelesno oštećenje, jer "mog stanja u zakonu nema"! Gospođa me stavila na vagu i izmjerila mi visinu i težinu (178, 75kg), te zaključila (tvrdeći da radi isključivo po smjernicama zakona) da imam previše kila da bih dobio pravo na priznanje tjelesnog oštećenja! Objasnila mi je da bi morao biti u stanju u kakvom sam bio nakon druge operacije (imao sam 49kg). Ironično sam je upitao: «dakle sljedeći put da se ne debljam tako brzo nakon operacije?» na sto se ona kiselo nasmijala. Dakle, iako sam službeno nesposoban za vojnu službu, ograničeno sposoban za vožnju, a za moje zdravstveno stanje će svaki liječnik reći da je teško, te mi također niti jedna liječnička komisija ne bi dozvolila da radim neki fizički posao, po slovu zakona o invalidnosti RH pravno gledano ja sam zdrava osoba! Sa svojom bolešću ne mogu se natjecati na tržištu rada s potpuno zdravim dvadesetšestogodišnjacima koji imaju iste kvalifikacije i iskustvo. Ali po zakonu smo mi jednaki! Zbog velike nepravde i diskriminacije koje trpim od nadležnih državnih institucija kao i od samog zakona o pravu na invalidnost, uložio sam žalbu na rješenje i odlučio poduzet neke korake. O svojoj situaciji, kao i o općenitom tretmanu oboljelih od Crohnove bolesti izvijestio sam: (uz napomenu da sigurno nisam jedini, a niti najgori slučaj sa ovom bolešću koji se sreo sa odbijanjem zavoda za mirovinsko): Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ured ministra zdravstva, kao i Vladin ured za ljudska prava i još mnoge druge. Iz ureda predsjednika Republike dobio sam odgovor da je moj slučaj proslijeđen uredu ministra Darka Milinovića. Od ministra Milinovića dobio sam obavijest da moj slučaj nije u nadležnosti ministarstva, te da je proslijeđen Hrvatskom zavodu za mirovinsko. Iz Zavoda za socijalnu skrb obavijestili su me da suosjećaju samnom, ali da je moj slučaj u nadležnosti Zavoda za mirovinsko. Iz Zavoda za zdravstveno dobio sam pak (iako ih to uopće nisam pitao, već sam im uputio istu predstavku) obavijest da sam do sada imao pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ali da će tu nastupiti neke promjene, zbog nadolazeće promjene zakona… Iz Vladinog ureda za ljudska prava dobio sam obavijest da su poslali moj predmet, s molbom za očitovanje, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, pravobraniteljici za osobe sa invaliditetom i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Također sam se obratio i saborskoj zastupnici Mireli Holy, koja je rekla da, ukoliko to želim, o mom konkretnom slučaju, ali i o problemima s kojima se susreću osobe koje boluju od Crohnove bolesti, može postaviti pisano zastupničko pitanje Vladi RH, na koje je Vlada dužna odgovoriti u roku od mjesec dana, također pisanim putem, na sto sam ja naravno odgovorio sa da! Sada čekam... Ovime sam želio potaknut sve vas, dragi supatnici u bolesti, da se ne predajete! Niti jedna bitka nije dobivena predajom! A ovo nije samo moja, već borba svih nas kojih sigurno ima oko pet tisuća u Hrvatskoj! Stoga ako ste se susreli sa sličnom situacijom diskriminacije, bez obzira radilo se o državnim institucijama ili poslodavcima, pozivam vas u svoje i u ime Udruge da nam pišete. Opišite nam svoj problem na mail@hucuk.hr , kako bismo mogli svi zajedno pokrenut daljnje korake! S poštovanjem, Tomislav Veg preuzeto s www.hucuk.hrhttp://hucuk.hr/naslovna/otvoreno-pi...a-lana-hucuka/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shimmy
|
 |
« Reply #8 on: September 20, 2010, 09:27:24 PM » |
|
Tomislave, obavijesti nas kako napreduje borba
Btw. imaš PM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« Reply #9 on: September 27, 2010, 01:28:35 PM » |
|
Kriterij: Lista funkcionalnosti obiluje novostima Sedam kategorija prema ‘minutaži’
ZAGREB - Prema prijedlogu, što ga je Vlada prošli tjedanprihvatila, novčana bi naknada doista ovisila o kategoriji, no iznosi nisu navedeni. Jedinstvena lista funkcionalnosti sastoji se od cijelog niza kriterija, koje tijelo vještačenja treba ocjenjivati bodovima od nula do četiri, pri čemu je nula bod za osobu koja za taj kriterij ne treba pomoć, a četiri za onu koja treba potpunu, svakodnevnu potporu. Kriteriji su zadovoljavanje osnovnih potreba i funkcija, poput osobne higijene, odijevanja, hranjenja, hodanja, mijenjanja položaja tijela, izvođenja rutinskih dnevnih poslova, govorenja, gledanja, čitanja, pisanja, mogućnosti učenja i drugih. Skupljeni bodovi pretvaraju se u minute tuđe pomoći, na temelju kojih se osobe kategoriziraju. U prvu će kategoriju spadati osobe kojima treba tuđa pomoć od 50 do 75 sati mjesečno, u drugu oni kojima treba od 75 do 120 sati tuđe pomoći, u treću od 120 do 160 sati, u četvrtu od 160 do 180 sati, a oni koji trebaju pomoć 180 i više sati mjesečno bit će raspoređeni u petu, šestu i sedmu kategoriju, ovisno o troškovima i općem stanju. ( K. T.) preuzeto sa www.jutarnji.hrhttp://www.jutarnji.hr/invalidi--revizija-prava--nisi-invalid-ako-ti-pomazu-manje-od-90-minuta-na-dan/889988/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
željaklc
Newbie
|
 |
« Reply #11 on: November 08, 2010, 12:13:56 AM » |
|
Tomislav je najbolje rekao. Treba se boriti.Doživio slično,iza fasade HZZO I HZMO se nalazi naputak / srežite sve ! / Krajnje licemjerno je to što nama i drugima rade. Još nešto,uopće me ne brine ta naljepnica za auto kad okolo šetaju veći invalidi od nas koji su bacali puške i bježali a sad glume PTSP i rade potpuno normalno na "crno" dok primaju mirovine jer su se "napatili".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zvonimir
Full Member

|
 |
« Reply #12 on: November 08, 2010, 09:36:42 PM » |
|
Tomislav je najbolje rekao. Treba se boriti.Doživio slično,iza fasade HZZO I HZMO se nalazi naputak / srežite sve ! / Krajnje licemjerno je to što nama i drugima rade. Još nešto,uopće me ne brine ta naljepnica za auto kad okolo šetaju veći invalidi od nas koji su bacali puške i bježali a sad glume PTSP i rade potpuno normalno na "crno" dok primaju mirovine jer su se "napatili".
kad na simpozij HUCUKA dode 100 ljudi, kad ljudi nedodu na simpozij zato sto su zaspali i takve sheme, sta ocekivati.........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sile
Newbie
|
 |
« Reply #13 on: November 14, 2010, 05:40:16 PM » |
|
slomio sam glezanj 25.06 ove godine, bio na operaciji i dobio plocicu i 12 serafa u nogu, vec sam skoro 5mj na bolovanju i mislim da cu biti jos neko vrijeme cuo sam da se nakon 6mj bolovanja dobiva neki stupanj invalidnosti, pa me zanima je li to istina i ako je sto mi je ciniti unaprijed zahvaljujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shimmy
|
 |
« Reply #14 on: November 14, 2010, 05:55:20 PM » |
|
Nakon 6 mj.bolovanja ideš na invalidsku komisiju koji odlučuju da li ćeš u invalidsku mirovinu ili ne. Vjerujem da će te samo vratiti natrag na bolovanje. Procedura se ponavlja svakih 6mj.dok god si na bolovanju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|