by katja20Evo budući da su mi liječnici već više puta predložili operaciju, zanima me da li imate direktnih iskustava sa time (mislim prvenstveno na ulc kolitis)- znači na potpuno odstranjenje debelog crijeva.
Znam općenito kak se to radi, ali ako ima koga koji je kroz to prošao, ili neki njegov poznanik, može li mi reći kakva je kvaliteta života operiranih.
Meni su osobno preporučili odstranjenje cijelog debelog crijeva stvaranjem unutarnjeg "džepa" od tankog crijeva i njegovim spajanjem na analni sfinkter,
by SaniZnam jednog dečka koji ima taj J-pouch mislim da se to tako zove, možda i čita ovaj forum, ali kao gost, pitat ću ga nešto o tome kad ga vidim, a ako se služiš engleskim pogledaj ovaj forum, gdje ima dosta informacija na tu temu i ljudi koji to imaju:
http://ostomates.org/forum/by katja20Tnx
by katja20Bila bih zahvalna do neba ako tko ima volje da mi se javi na pm ili e mail da porazgovaram s nekime ko je u hrvatskoj napravio ovu operaciju.
Hvala unaprijed!
by LanaNmeni su zatvorili ileostomu prije 10-ak dana i j-pouch odlično funkcionira. još me malo boli rana na trbuhu gdje su me šivali, ali inače sam jako zadovoljna. zasad sam na dijeti, a poslije mjesec dana ću polako prijeći na uobičajenu prehranu, pa da vidim što mi paše a što ne.
što se tiče probave, imam 3-4 kašaste solice dnevno i ponekad 1 tijekom noći, ali bez ikakvih problema - nema proljeva, niti mi je sila da moram hitno u wc, kontinencija je normalna
zasad se moram jedino čuvati većih napora, ali inače mogu ići vani i raditi sve što i inače, tako da se na kvalitetu života već sada ne mogu požaliti... kad se skroz oporavim, bacit ću se i na neku fizički zahtjevniju rekreaciju
by SaniTo je lijepo čuti, Lana sretno, i hvala što si podijelila s nama iskustvo!
by LanaNhvala, sani emoticon
a katji20 bih samo poručila da se ne boji...
by LanaNjoš jedna važna stvar za one koji se pripremaju za zatvaranje ileostome... svakako ponesite u bolnicu neku dobru kremu kako biste izbjegli iritaciju anusa kada stolica počne prolaziti kroz j-pouch. prvih dana nakon operacije vjerojatno će biti više stolica dnevno (5-8) i bit će tekuće, pa mogu iritirati kožu. kasnije se broj i učestalost stolica smanji kada prijeđete na čvrstu hranu, a u početku vas ionako stalno nalijevaju juhom i čajem, pa ni ne može biti nego tekuća emoticon
najbolje su specijalne kreme za bebe, za zaštitu pelenske zone, koje stvaraju barijeru na koži protiv djelovanja stolice - npr. sudocrem ili pavlovićeva krema (ili petrovićeva, nisam sigurna?). uglavnom, s takvom kremom ste mirni, nanese se vrlo mala količina i možete zaboraviti neugodnosti poput crvenila, pečenja, upaljene kože i sl.
by tinchybok! ja sam nova ovdje, a uključila sam se jer zbilja ne znam što da radim... majka bi mi trebala na operaciju, vađenje čitavog debelog crijeva. mi smo inače iz splita, a nitko ne vjeruje našoj bolnici, tako da bih radije ju odvela u zagreb... ali, ne znam kome se obratiti. jel se možda tko od vas operirao tamo i možete li mi preporučiti nekog doktora? očajna sam
by SaniImaš PM
Pozdrav!
by tinchyHvala Sani! Pozdrav!