|
Gugl [Bot]
Guest
|
 |
« on: March 28, 2010, 01:11:33 PM » |
|
by savica Vec 20 dana svaki dan imam temperaturu koja ne prelazi 38.00 stupnjeva C , a kada se desi da je nemam dovoljna su mi 3-4 odlaska u wc da mi se vrati. ima vec tjedan dana ne pijem nista a stanje mi se pogorsalo kada sam dosao na godisnji odmor kod svojih u zg(rekoh sam sebi promjena vode,hrane,klime bla bla bla),vidio se sa doktorom a on mi rece da probam sa pentasom umjeso salofalka i dao mi kortikosterodio budosan da ga koristim 30 dana. Nakon toga predjem na pentasu i taj budosan i pocnem obilaziti rodbinu po drugim gradovima. 3 tjedna sam svakih 2-3 dana isao iz grada u grad dok na kraju nije kulminiralo totalnom temperaturom,malaksaloscu,iscrpljenoscu i ne znam ti ja s cim sve ne. Cijelo vrijeme na wc-u doslovce ne mogu izac iz kuce. taj kortikosteroid sam pio samo 22-23 dana jer sam vidio da nema nikakvog efekta. evo ima 4 dana da sam se vratio doma i imam osjecaj koda mi ide malo nabolje,vec 2 veceri normalno spavam bez budjenja. Ali mi je i dalje imunoloski sistem tako slab da jako lagano dobijem temperaturu. Ne pijem ni pentasu vec 4 dana. kako ojacat imunoloski sustav na prirodan nacin? ako je netko bio u slicnoj situaciji zamolio bi da mi kaze za izlaz,jer mi je dosadilo imat usran zivot(i u doslovnom i prenesenom znacenju) emoticon
Puno pozdrava svima...
by CreedB Moze bit neka infekcija, mislim da bi trebao gastricu javit da imas temperaturu, vjerojatno ce te stavit na antibiotike. Osim toga, nadam se da nisi ove kortikosteroide prestao uzimati samoinicijativno? Pentasu slobodno nastavi piti, nece ti nist od toga losije biti, samo ti moze pomoc.
Sto se prirodnih lijekova tice - puno caja (po mogucnosti sto lakseg, kao kamilica), bar 2 litre dnevno, topla juhica (po mogucnosti pileca), odmaraj creva. Mozes probati piti ove jogurte s LGG probioticima, to zna dobro pomoc.
Al molim te pod hitno odgovori ovo za kortikosteroide, to moze biti JAKO opasno...
by Livija Ja temperaturu imam sad više od tri mjeseca bez prestanka. Počelo s 37 sa nešto na kraju došlo na preko 40. Završila sam u bolnici, nakljukali me antibioticima i infuzijama. Osim vađenja krvi i brzinskog ultrazvuka (doslovno je trajao 1 minutu) nisu mi napravili ni jedan pregled. Kolonoskopiju sam sama odbila jer ne rade pod narkozom, ali nisu mi snimili ni pluća ni srce ni sve ostalo što mi inače rade kad sam u bolnici. Pustili su me kući s fibrom 38 i s lijekovima pentasa + antibiotik. Par dana poslije počela sam se gušiti i ostajati bez daha, na prvoj pomoći snimili mi pluća i otkrili upalu. Pila još antibiotika, nakon njih snimka u redu, ali ja i dalje imam fibru bez prestanka sad malu od 37-37,5 i povremeno kašljem. Uz sve to crijeva su mi i dalje ajme majko.
by savica kortikosteroide nisam samoinicijativno prestao piti.doktor mi je rekao da ih koristim 30 dana a ja ih koristio oko 26-27 dana. poceo sam danas opet koristit pentasuijos imam temperaturu ali mi je vecinom 0d 36.8 - 37.4 crijeva su mi jos lose i svako malo idem u wc ali nemam vise skoro pa uopce krvarenje i jako malo sluzi. a sto se tice antibiotika bas i ne bi jer mi crijeva podivljaju od njih. a najinteresantnija stvar slijedi a to je da mi je moj doktor u zagrebu a ja zivim 1000 km od zagreba tako da sam prepusten sam sebi i svojoj zeni koja je zbedirana zbog mene...
by CreedB I nije ti rekao da bi trebao postepeno ukidat (ono, par miligrama manje dnevno tjedan dana, pa slijedeci tjedan jos par miligrama manje pa tak dok ne ukines potpuno?)
Nisam cuo za Budosan, ali mozda se radi o trzisnom imenu za budezonid... U svakom slucaju, kortikosteroidima skoro uvijek treba postepeno smanjivati dozu jer u najgorem slucaju mozes pasti u tzv. Addisonovu krizu koja moze biti smrtonosna. Necu te plasiti, valjda doktor zna sto radi, ali cudno mi je i to da ti je ukinuo kortikosteroide prije nego sto si dosao u remisiju (sto stvarno nema nikakvog smisla osim ako nisu bili ucinkoviti).
Inace, ucinke antibiotika mozes ublaziti konzumiranjem jogurta i ostalih napitaka s probioticima (kao npr. Dukatov Bioactiv LGG). Ali bojim se da ako stvarno imas neku infekciju, nece ti biti bolje dok ju ne potuces...
Uz to moram reci da bi ti bilo pametno naci lijecnika koji je ti je blize jer ovo stvarno nije bolest kod koje mozes cekat 2-3 tjedna na pravu terapiju ili konzultacije s specijalistom.
by savica Rekao mi je da ga postupno ukinem sto sam i uradio. Da budosan je komercijalno ime budezonida. A ovo mi je bio prvi put da koristim kortikosteroide otkako sam obolio(2004) prije ovog zadnjeg napada dugi period sam imao dnevno 3-5 stolica i relativno sam normalno funkcionirao i pio sam salofalk. sad da li je to remisija ili pod remisijom podrazumijevas totalno nepostojanje simptoma? Sutra ce mi stari otici pricati sa doktorom u zagrebu pa da vidimo sta ce on reci..ja se nadam da mi se samo pao imunitet tj da nemam neku upalu ili sta vec jer se antibiotika skroz bojim. evo danas sam opet poceo piti pentasu (2.25 grama dnevno),b kompleks i multivitaminske tablete + mi je mama poslala neke recepte za spravljanje sokova koji djeluju protuupalno u debelom crijevu i recepte sokova koji jacaju imunitet. A inace mi je temperatura skroz niska 37.00 - 37.2
by Nata6 Prvo, ja sam koristila budosan dok još nije bio registriran kod nas,kupovala u Mađarskoj, plaćala oko 900 kn mjesečno nekih 6 mj, stanje se nije popravljalo, završila u bolnici u zg gdje su mi rekli da taj lijek nije učinkovit kod UC jer je preslab, ja sam pila 9 mg dnevno i ima lokalni učinak,on je za Chronovu dobar, nisam imala nikakve nuspojave, isto prekinula saqm ga odjednom i nasreću bez posljedica. Za imunitet možda Colostrum, u prahu ili tabletama. Od čajeva meni odgovara šipak u rinfuzi, genijalan je! Kamilica nikako, ona inače otvara. I ja sam imala problema s temperaturom, i to tako što kad bi se nahladila, taj dan me uhvati prvo hladnoća, trese me zima par sati, zatim krene temperatura, znalo je doći do 40, zatim se dobro iznojim, popijem lupocet, i padne isto za sat dva, s tim da budem iscrpljena do kraja, tada sam još bila i anemična. Odkad mi se stanje popravilo nisam imala takvih ispada. Rekli su mi da je sve to dio bolesti bla bla, ali svakako treba konzultirat specijalistu. Antibiotike izbjegavaj dok god možeš, oni još više pogoršaju stanje. To su moja iskustva, nadam se da će bar nešto pomoći!
by CreedB Pod remisijom se moze podrazumijevati samo jedna stvar a to je klinicka i endoskopska odsutnost bolesti. To konkretno znaci da bi ti nalazi krvi trebali biti uredni, bez znakova upale (CRP i sedimentacija), a endoskopski ne smije biti ulceracija, krvarenja i sl. Broj stolica s tim nema veze, ali recimo da je u tom smislu normalan broj od 0-3 dnevno, bez proljeva, bez krvi. Bolovi se u remisiji mogu javljati zbog suženja lumena crijeva, ali to je puno cesce kod Crohna nego kod UK.
Inace, Nata6 dobro kaze, budezonid se skoro nikad ne prepisuje za UK jer djeluje lokalno, na terminalni ileum i zadnji dio debelog crijeva. Prednost je sto se bolje podnosi i nema toliko nuspojava, ali ako ne djeluje tamo gdje treba djelovati onda koji je uopce smisao uzimanja? Za UK se obicno daje Medrol odnosno metilprednizolon koji je puno jači i djeluje na cijeli organizam. Osim toga, ako djeluju (a sto se prati redovitim pretragama krvi) onda se daju u maksimalnoj dozi do povlacenja simptoma bolesti i tek nakon toga se mogu početi smanjivati. A kak to diletantski rade nasi doktori o tom uopce necu pricat... Mislim da bi trebao traziti drugo misljenje jer je ocito da ti nije bolje a po mom skromnom misljenju niti ti nece skoro biti bolje ako nastavis samo s Pentasom...
Antibiotika se ne moras bojati jer su od svih ostalih dostupnih terapija medju najbezopasnijim... Ponekad imaju nuspojave u smislu mucnine, nadutosti, promijenjenog osjetila okusa, ali to je sve privremeno i povlaci se cim prestanes s uzimanjem (standardno trajanje terapije antibioticima za UK je oko mjesec dana).
by Pedja Moj savjet je puno c vitamina, magnezij, kalcij i cink šumeće tablete!I svakako salofalk klizme ili čepić jer kako moja doktorica (gastrička) ono mogu samo pomoć a nikako odmoć!
by vitez1 kad sam u toj fazi(krv,sluz,proljev...) pijem 4x2 Pentasa(1 tableta 500 mg). za održavanje dobrog stanja 2x2 + 2x1 Folacin.
po mome povečaj Pentasu dok ti nebude bolje a onda postepeno smanji na dozu održavanja.
ali... nije svakom isto
pozdrav
|